Dat de diskwalificatie van Jurgen Dereere en Rob Woestenborghs op het WK in Rimini tot een stevige polemiek zou leiden, was te verwachten. Jurgen Dereere, die we tot vandaag niet konden bereiken en die dus niet aan het woord was geweest, kreeg via zijn website de volle laag. Drie dagen na het incident deed Jurgen zijn verhaal aan ons. En hij vroeg ons ook om de volgende tekst letterlijk over te nemen, gericht aan iedereen die hem de afgelopen dagen digitaal op de huid zat.

“Aan al die mensen die via mijn website mij een leuk berichtje hebben toegestuurd wil ik het volgende zeggen. Zelf heb ik de beelden van de wedstrijd opgevraagd aan de ITU en zodra ik deze heb laat ik die op de website van 3athlon.nl plaatsen. Gelieve daarna een conclusie te trekken, dan kunnen jullie zelf beslissen of ik wel echt een landverrader, dikke lul, klootzak enz…. ben. Gelieve mij dan ook GEEN berichtje terug te sturen om jullie te excuseren, want hoogstwaarschijnlijk zijn jullie daar te laf voor.

Nog dit : De jury heeft mijn klacht verworpen en dus Rob gediskwalificeerd op basis van de videobeelden.” Aldus het statement van Jurgen Dereere.  

Wij vroegen hem dinsdagavond of het ooit nog goed komt tussen hem en Rob. “Ik heb nooit problemen gehad met Rob en heb het altijd goed met hem kunnen vinden”, vertelt Jurgen. “Daarstraks heb ik met Rob gesproken over hetgeen er gebeurd is. Ik had niet de intentie om hem zijn wereldtitel af te nemen. Mijn klacht heb ik aan een Italiaanse official meegedeeld die in de wedstrijd zat, dus nog ruim voor de finish. Het jammere is dat Rob uiteindelijk eerste over de meet kwam en door de diskwalificatie zijn kans op een wereldtitel mist. Maar hetzelfde geldt voor mij. Uiteindelijk werd ik maar 27ste, maar ik werd ook gediskwalificeerd. Zonder die valpartij had ik een flinke kans op de zege gemaakt, want ook ik had een goeie dag. Ik wou alleen dat er gerechtigheid zou plaatsvinden en dat heb ik Rob ook verteld. Mocht hij zevende of achtste zijn geworden, dan had ik mijn klacht even goed laten staan.”

“Ik heb er lang over nagedacht of ik zou reageren, maar door de vele negatieve reacties, vaak anoniem, heb ik besloten om de beelden te laten spreken. Ik heb de videobeelden van de valpartij bij de ITU opgevraagd en wil die graag ter beschikking stellen zodat iedereen voor zichzelf kan uitmaken wat er precies gebeurde. Ik ben ervan overtuigd dat Rob in principe niet de intentie had om mij moedwillig te doen vallen, maar in de hitte van de strijd zag dat er anders uit. De videobeelden zullen het aantonen.”

Hoe het nu verder moet, weet Jurgen ook niet, maar hij probeert de zaak wel zoveel mogelijk te relativeren. “Hoewel ik hard aangepakt ben via internet, snap ik de ergernis bij de supporters van Rob wel. Maar ook mijn supporters zijn ontgoocheld en gefrustreerd. Het is voor ons beiden een gemiste kans. Maar het is en het blijft maar duatlon, mensen moeten dat kunnen relativeren. En mensen zullen mijn klacht ook begrijpen als ze de beelden zien”, aldus nog Jurgen Dereere.