De Duitse Justus Nieschlag boekte zojuist een ruime overwinning tijdens de Super League Triathlon Arena Games in London. Hij bleef onder andere de Engelse Alex Yee en de Italiaanse Nicolo Strada voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Net als bij de dames eerder vandaag en zoals we ook zagen tijdens de SLT Arena Games in München ontbrak de race helaas aan spanning.

Format

Atleten konden zich vanmorgen via de heat plaatsen voor de finale, waarin zij nog eens drie korte triathlons af zouden leggen. De eerste finale stage bestond uit 200 meter zwemmen in een zwembad, vier kilometer fietsen in Zwift en één kilometer lopen op een zelfaangedreven loopband. In de tweede stage raceten atleten een andere volgorde: lopen, fietsen en tot slot zwemmen. Het tijdsverschil tussen atleten uit deze eerste twee heats bepaalde de startvolgorde van de afsluitende heat, waarin atleten over dezelfde afstanden nog eens een korte triathlon volbrachten.

Stage 1: swim-bike-run

Na 200 meter zwemmen mocht Strada als eerste de fiets op springen, gevolgd door de Australische Max Stapley, de Japanse Takumi Hojo, Yee en Nieschlag binnen vijf seconden. Aangezien er deze race niet meer gestayerd kon worden in Zwift, lukte het Strada om in zijn eentje aan de leiding te blijven tijdens het tweede onderdeel. Sterker nog: de Italiaan vergrootte zijn voorsprong op de achtervolgers. Met een voorsprong van zeven seconden op Yee, Hojo en Stapley, die op een gedeelde tweede plek lagen, rende Strada richting de loopband. Ongeveer halverwege het lopen kwam Yee – die ruim 21 kilometer per uur liep – aan Strada voorbij gezet. Ondertussen vocht ook Nieschlag zich een weg naar voren toe. Yee passeerde de streep uiteindelijk als eerste, gevolgd door Nieschlag (+0:03) en Strada (+0:10).

Stage 2: run-bike-swim

Een valse start van Stapley in de tweede ronde zorgde ervoor dat de Australiër een tijdstraf van vijf seconden voor kreeg. Nieschlag legde er meteen een flink tempo op tijdens het lopen. Yee en Strada kwamen na zo’n 500 meter op een tweede plek te lopen, terwijl Stapley rond een vierde plek bleef hangen. Terwijl de ogen tijdens het lopen vooral op Yee waren gericht, was het Nieschlag die als eerste van de loopband af mocht stappen. Twee seconden later mocht Yee richting zijn fiets. Stapley bereikte zijn fiets als derde, maar moest wegens zijn valste start vijf seconden stil staan voordat hij verder mocht. Met een snelheid van 44 kilometer per uur vergrootte Nieschlag zijn voorsprong tijdens het fietsen. Met dertien seconden voorsprong op zijn achtervolgers, waande Nieschlag zich veilig tijdens het zwemmen en zo won hij de tweede ronde. Yee werd tweede en Strada derde.

Stage 3 ‘pursuit start’: swim-bike-run

Net als bij de vrouwen eerder vandaag lagen de mannen ver uit elkaar bij de start van de laatste ronde. Met een voorsprong van zestien seconden dook Nieschlag als eerste het water in. Yee deed een poging de achtervolging in te zetten, maar het gat was eigenlijk al te groot om nog tussen Nieschlag en de titel te komen. Eenmaal in het zadel lag Yee al 25 seconden achter op Nieschlag. Strada wisselde als derde op ongeveer 40 seconden achterstand. Nieschlag maakte op de fiets duidelijk dat hij Yee niet meer terug zou laten komen. Een halve minuut eerder dan Yee maakte Nieschlag zich op voor de laatste 1000 meter lopen. Op zijn gemak liep de Duitser op de zege af, terwijl Yee genoegen nam met zilver (+0:29) en Strada het brons pakte (+0:53).