De Deense Mads Freund is naast huidig voorzitter Marisol Casado in de running voor het World Triathlon voorzitterschap voor de periode van nu tot de Spelen van 2024. Eén van Freunds belangrijkste plannen als voorzitter van World Triathlon is om de continentale triathlon federaties meer zeggenschap te geven. De huidige Deense bondscoach belooft World Triathlon weer op de kaart te zetten als ‘leider’ in de triathlonwereld, waarmee hij suggereert dat het bestuursorgaan achterloopt op ander merken en bonden die met de organisatie van alternatieve triathlons – dus naast de World Triathlon races – ondertussen een gevestigde naam zijn.

In een interview met Inside The Games geeft Freund aan dat hij graag zou zien dat World Triathlon haar Wereldkampioenschappen beter op de kaart zet en daarbij zorg draagt dat alle landen en atleten betrokken zijn in het besluitvormingsproces binnen de sport. Met een nieuw strategisch plan wil hij meer macht geven aan de continentale triathlonbonden met daarbij een financieel programma dat specifiek is afgestemd op wat iedere nationale federatie nodig heeft.

Positieve impact op de hele triathlonfamilie

,,Als één van mijn eerste acties als World Triathlon President, wil ik een strategisch plan voor de lange termijn ontwikkelen, dat prioriteit geeft aan inclusieve managementpraktijken en zich duidelijk richt op het realiseren van een positieve impact op de hele triatlonfamilie,” schreef Freund. ,,Want het is nu tijd om het vertrouwen vanuit onze leden te versterken en terug te winnen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we een cultuur creëren die innovatie en creativiteit stimuleert, zorgt voor heldere en transparante communicatie én flexibiliteit biedt aan onze verschillende regio’s om te opereren aan de hand van hun specifieke behoeften.”

‘Gedrag dat niet volgens beginselen van goed bestuur is’

Daarnaast ziet Freund kans om de verkiezingsprocedures aan te passen en zo eerlijker en transparanter te maken. Volgens de Deen is het met het huidige verkiezingssysteem voor gevestigde namen mogelijk om de World Triathlon middelen te gebruiken voor hun persoonlijke campagne. De Deense Triathlonbond verklaart dat Freund’s motie pleit voor ‘fair play’ en gelijkheid en beweert dat zij tijdens het World Triathlon congres vorig jaar getuigen waren van ‘gedrag dat niet volgens de beginselen van een goed bestuur is’.