Kat Matthews is definitief terug op het allerhoogste niveau: na een enorme lange herstelperiode na een horrorcrash heeft ze zojuist eindelijk weer een overwinning op haar naam geschreven. Een bijzonder mooie overwinning ook, want tussen een prachtig veld met sterke vrouwen won Matthews zojuist Ironman 70.3 Bahrain.

Het was de Britse Lucy Buckingham die, niet geheel verrassend, als eerste uit het water kwam: 24:01 minuut had ze nodig voor haar zwemonderdeel en op dat moment werd ze op 23 seconden gevolgd door Caroline Pohle en op 45 seconden door Anne Holm. De rest van de vrouwen lag op minimaal meer dan een minuut en Matthews, die als zesde uit het water kwam, had al een achterstand van 2:46 minuut.

Eigenlijk leek het er lange tijd op dat Buckingham de race zou winnen; op de fiets volgde ze volledig haar eigen plan en in negentig kilometer groeide haar voorsprong op Pohle, die op haar beurt steeds tweede bleef, tot 1:40 minuut. Daarachter volgden onder andere Sif Madsen (+2:37), Holm (+4:04) en Ellie Salthouse (+5:04). Ook Matthews had behoorlijk veel tijd verloren, lag nog steeds zesde en begon aan de halve marathon met een achterstand van 5:32 minuut. Op papier leek de kans om nog te winnen dan ook zeer klein voor Matthews.

Niets bleek echter minder waar, want terwijl Buckingham juist een loodzware run beleefde (volgens haar team BMC zou ze tijdens het fietsen zijn aangereden en daardoor tijdens het lopen teveel last van haar heup hebben, red.) en uiteindelijk ook van het podium zou vallen, begon Matthews al vrij snel aan een indrukwekkende inhaalrace. Ze rukte steeds verder op naar voren en halverwege lag ze al op een derde plaats en was haar achterstand nog maar anderhalve minuut. Slechts vier kilometer later was ze al voorbij gegaan aan zowel Pohle als Buckingham en was de voorsprong van Matthews gegroeid tot 30 seconden.

Ondertussen was ook Amelia Watkinson aan een sterke run bezig, want zij begon op een zesde positie aan de halve marathon en rukte in de slotfase op naar een tweede plaats. Zij kon echter niet voorkomen dat Matthews de overwinning in een tijd van 3:59:07 opeiste. Watkinson werd tweede in 3:59:43 en Pohle derde in 4:00:17.