Marten van Riel weet hoe hij zijn seizoen in stijl kan afsluiten: nadat hij vorige maand al oppermachtig naar de overwinning bij Ironman 70.3 Fortaleza liep, is de Belg zojuist de winnaar van de sterk bezette Ironman 70.3 Bahrain geworden. Vanaf de start zat Van Riel vooraan en tijdens de run besliste hij de wedstrijd definitief in zijn voordeel; ook al werd er door een aantal grote namen op hem gejaagd, liet hij zich niet gek maken en liep hij in razend tempo naar de finish.

Na het zwemmen zaten maar liefst veertien mannen binnen een minuut van elkaar, maar snelste zwemmer was de Duitser Wilhelm Hirsch, die na 22:43 minuut uit het water kwam. Mannen als Henri Schoeman, Nicholas Quenet en Max Stapley volgden vervolgens, voordat Van Riel als vijfde en op slechts vijf seconden achterstand uit het water kwam.

Zoals altijd in Bahrain ging de gaskraan tijdens het fietsen vervolgens volledig open. Na 30.7 kilometer kwam Van Riel als eerste door en waren er nog zeven mannen bij machte om bij hem te blijven. Heel verwonderlijk was het ook niet dat de groep dus al enigszins was uitgedund; het tempo lag op dat moment op 48 kilometer per uur gemiddeld.

Gedurende de tweede fietshelft zakte het tempo nog wel een klein beetje, maar Van Riel hing zijn fiets terug in de rekken met een gemiddeld tempo van 47.07 kilometer per uur (1:55:22 uur). Die haast krankzinnige snelheid zorgde ervoor dat de kopgroep opnieuw verder was uitgedund en eenmaal terug in T2 zag Van Riel zich alleen nog omringd door Hirsch. Stapley, Schoeman, Quenet, Dixon en Emil Holm volgden vervolgens op anderhalve minuut.

Tijdens de run begon Hirsch nog wel met het nemen van het initiatief, maar al binnen een paar kilometer ging Van Riel aan hem voorbij en zou hij de Duitser ook achter zich laten. Hirsch verloor behoorlijk wat tijd en zag zich uiteindelijk ook van het podium afvallen. Ondertussen begon vooral Schoeman op Van Riel te jagen, maar dichter dan een minuut wist de Zuid-Afrikaan niet te naderen. Sterker nog; in de laatste drie kilometer verloor Schoeman zelfs weer wat tijd en dus pakte Van Riel op indrukwekkende wijze de overwinning.

Van Riel won Ironman 70.3 Bahrain in een tijd van 3:31:21. Schoeman werd tweede in 3:32:50 en Stapley derde in 3:34:20.