Hij is pas twintig jaar, maar de Keniaanse Rhonex Kipruto verbaasde gisteren in Valenica de atletiekwereld met een wel heel bijzondere prestatie. Door 26:24 minuut over de tien kilometer te lopen verbrak hij niet alleen het wereldrecord, maar onderweg verbrak hij feitelijk ook tweemaal het wereldrecord op de vijf kilometer. Dat laatste record zal echter niet worden erkend door de atletiekfederatie.

We schrijven regelmatig over razendsnel lopende triatleten, de Britse Alex Yee is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van, maar zo hard als de échte specialisten gaat het logischerwijs nog net niet. Kipruto liep gisteren dus 26:24 minuut en was daarmee 14 seconden sneller dan de wereldbesttijd die Joshua Cheptegei zes weken eerder in Valenica op 26:38 minuut had gezet.

Meest opvallend was misschien nog wel dat Kipruto onderweg ook nog eens twee keer het wereldrecord op de vijf kilometer verbeterde. Zijn eerste vijf kilometer klokte hij in 13:18 minuut en door een negatieve split te lopen ging zijn tweede vijf kilometer zelfs nog harder: 13:06 minuut. Omdat het wereldrecord op de vijf kilometer niet te verbeteren valt tijdens een tien kilometer, blijft dat echter op naam van Robert Keter staan die eerder al 13:22 minuut liep.