Wat een dag voor de Duitse Maurice Clavel: na een spannende strijd met Sebastian Kienle trok hij zojuist aan het langste eind tijdens Ironman Zuid-Afrika. Daarmee sleepte Clavel zijn eerste Ironman overwinning ooit binnen. Kienle, die na een moeizaam jaar recent nog zijn afscheid aankondigde, liet zien weer in vorm te zijn en legde beslag op zilver (+2:02). Het brons ging naar de Zweedse Rasmus Svenningson (+4:05). Clavel won met een eindtijd van 7:30:30 uur. Het zwemonderdeel werd vanmorgen ingekort naar 1900 meter voor de pro atleten, vanwege extreme wind en hoge golven.

Michiel de Wilde en Evert Scheltinga lagen op het moment van schrijven op een respectievelijk dertiende en zeventiende plek. Eerder lieten we al weten dat Scheltinga na 120 kilometer fietsen zijn zadel verloor, waardoor hij de rest van het fietsonderdeel op de pedalen moest staan. Een verslag van de Nederlanders, die op grote achterstand lagen, volgt later.

Het was de Zweedse Jesper Svensson die als enige wist te ontsnappen tijdens het ruige zwemonderdeel. Met ongeveer een halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers – dat waren nagenoeg alle topfavorieten die op een lang lint lagen – sprong Svensson op zijn fiets. Sam Laidlow wist het gat naar de Zweed te dichten en zo kwamen de twee samen op kop te rijden, terwijl daarachter een grote groep ontstond.

Kienle begon zoals gebruikelijk aan een inhaalslag na het zwemonderdeel en baande zich tijdens het fietsen langzaam maar zeker een weg naar voren. Ongeveer halverwege het fietsen bevond hij zich tussen de eerste vijf mannen en lag hij vlak achter de kop. Aan de leiding werden de kaarten opnieuw geschud en dat had alles te maken met Svensson die zich vergiste in het parcours en de U-turn miste. De atleet reed er hard voorbij, verloor veel tijd en zakte daardoor naar een positie buiten de top tien. Bijna reed Laidlow – die wel vaart minderde en wilde draaien – nog op hem in, maar de Fransman wist gelukkig aan deze crash te ontsnappen.

In de tweede helft van het fietsen werd het duidelijk dat de heftige wind sommige atleten parten begon te spelen. Zo ontstonden er wat meer gaten, viel de grote achtervolgende groep uit elkaar en zakten een aantal atleten door het ijs.

In de laatste zware kilometers van het fietsonderdeel, waarbij atleten veel last van tegenwind kregen, moest Laidlow zijn koppositie afstaan aan Kienle, Svenningson en Clavel. Binnen twintig seconden van elkaar stormden de drie T2 in om zich op te maken voor een pittige battle tijdens de marathon.

Clavel bracht de eerste zes kilometer van het lopen op kop door, waarna Kienle het stokje stellig overnam. Meer dan anderhalve minuut lukte het echter niet om bij zijn concurrent vandaan te lopen. Na 35 kilometer kwam Clavel weer net zo hard terug als hij daarvoor uit beeld verdween. Zo kwam hij tussen Kienle en een overwinning te staan en rende de Duitser met een marathontijd van 2:45:16 uur richting zijn eerste Ironman zege ooit. Kienle moest genoegen nemen met zilver en Svenningson maakte het podium compleet.