Evert Scheltinga hoopte vandaag zijn seizoen af te sluiten met een mooi resultaat bij Ironman Zuid-Afrika, maar materiaalproblemen gooide roet in het eten. Zo verloor Scheltinga na 120 kilometer fietsen zijn zadel door een gebroken zadelpen. Zestig kilometer legde de atleet staand of om zich vervolgens toch nog aan de marathon te wagen. Hij liep van een twintigste plaats naar een veertiende plek, maar is logischerwijs alles behalve tevreden. Geëmotioneerd vertelt hij over deze baaldag.

Michiel de Wilde kwam als vijftiende over de streep in de wedstrijd die werd gewonnen door de Duitse Maurice Clavel. De Wilde kwam na het tot 1900 meter ingekorte zwemonderdeel op een handjevol minuten achterstand te staan, schoof op de fiets wat posities op, maar kreeg het tijdens de marathon zwaar en moest daardoor genoegen nemen met een vijftiende plek.

Een uitgebreid interview met Scheltinga over deze teleurstelling, zie je hier:

Vrouwenrace

Bij de dames ging de winst vandaag naar Ruth Astle, die gisteren bij de aankondiging nog liet merken blij te zijn met het ingekorte zwemonderdeel. De Engelse klokte een eindtijd van 8:38:52 uur en bleef onder andere de Zuid-Afrikaanse Annah Wattkinson (+1:52) en de Zuid-Afrikaanse Jade Nicole (+8:38) voor, die respectievelijk tweede en derde werden.

Al was Astle blij met het kortere zwemonderdeel en leek ze de zee dus te vrezen, zette ze met een tijd van 26:35 minuut over 1900 meter een nette tijd neer én wist ze als tweede aan wal te klimmen. Samen met de Amerikaanse Lauren Brandon en de Zwitserse Imogen Simmonds kwam Astle een groot deel van het fietsen op kop te rijden. De drie legden elkaar aanvankelijk het vuur aan de schenen, maar in de tweede ronde maakt Astle duidelijk waarvoor ze was gekomen: de winst. De Engelse reed vervolgens snel bij haar tegenstanders vandaan en maakte het af met een eenzame, maar sterke marathon. Ze noteerde een marathontijd van 3:11:55 uur.