Na zijn Olympische titel én WTCS-wereldtitel heeft Kristian Blummenfelt zojuist laten zien dat zijn jacht op een zege op Hawaii – een grote droom voor de Noor – een heel reële is: hij racete zojuist Ironman Cozumel, zijn eerste Long Distance ooit, en die won hij. Met grote overmacht deed hij dat én ook nog eens in de snelste tijd ooit op een Ironman neergezet: 7:21:12 uur.

De ogen waren vooraf natuurlijk al op Blummenfelt gericht, zeker ook omdat zijn landgenoot Gustav Iden onlangs nog zijn debuut op de Long Distance maakte en dat zeer succesvol deed door IM Florida te winnen. Eén ding is zeker; Blummenfelt ging direct voortvarend van start in het Mexicaanse water, dat traditiegetrouw in de goede richting stroomt waardoor er krankzinnig snelle zwemtijden werden neergezet. Blummenfelt kwam na 39:41 minuut uit het water en bevond zich toen in een kopgroep van veertien man.

Heel lang bleef die grote groep bij elkaar op de fiets, maar ongeveer halverwege ontstonden de eerste echte verschillen en ging Blummenfelt er samen met de Zweed Patrik Nilsson vandoor. Terwijl de twee hun voorsprong zagen uitgroeien in de kilometers die volgden, was het pas in de allerlaatste kilometers Nilsson – waarschijnlijk door materiaalpech – die de aansluiting met Blummenfelt verloor en uiteindelijk pas in de achtervolgende groep, die op dat moment meer dan acht minuten achterstand had, in T2 terugkwam. Voor Blummenfelt betekende dat dus dat hij met een riante voorsprong aan de marathon kon beginnen.

Spannend was dat natuurlijk wel, want een marathon was voor Blummenfelt tot vandaag nog onbekend terrein. Het weerhield de Noor niet om er een moordend tempo op na te houden en de eerste kilometers werden allemaal rond de 3:30 minuut per kilometer afgewerkt. Bij vlagen zakte het tempo een klein beetje terug, maar gedurende de marathon werd het geen enkele keer echt spannend en was het eigenlijk constant duidelijk dat Blummenfelt de race zou winnen.

Dat deed hij uiteindelijk in een tijd van 7:21:12.