Wat twee weken geleden tot een waar kemphanengevecht tussen Jan Frodeno en Gustav Iden had moeten leiden tijdens Ironman California – die wegens een hevige storm kort voor de start werd afgeblazen – mondde zojuist uit in een minstens zo spectaculair gevecht tussen Iden en Lionel Sanders. Lange tijd gingen de twee topatleten zij aan zij, tot Iden met nog zo’n vijftien kilometer te gaan versnelde en richting de overwinning liep.

Voor Iden was het meteen ook zijn debuut op de Long Distance, maar dat was nergens aan te merken aangezien hij razendsnel bleek. Al meteen tijdens het zwemmen zat hij er goed bij, toen hij mooi voorin uit het water kwam. Opvallend genoeg zat ook Sanders daarbij, terwijl de Canadees niet per se bekend staat om zijn sterke zwemonderdeel.

Op de fiets ontstond al snel een kopgroep van vier man: naast Sanders en Iden zat daar ook uberbiker Cameron Wurf bij en, wellicht wat verrassend, de Zweed Robert Kallin. Net zo verrassend was het dat juist Wurf, na ongeveer 160 kilometer, het kopgroepje moest laten gaan. Niet veel later konden ook Iden en Sanders niet meer mee met Kallin, die uiteindelijk met een voorsprong van een minuut in de wisselzone terug kwam.

Lang kon de Zweed niet genieten van die voorsprong, want tijdens de run namen Iden en Sanders het stokje alweer over en zagen ze hun voorsprong meteen flink oplopen. Zij aan zij liepen de twee, soms naar elkaar kijkend, soms ook totaal niet. Eén ding was zeker, na 27 kilometer vond Iden dat spelletje genoeg, versnelde hij en liep hij weg bij Sanders. En dat ging hard ook, want in de daaropvolgende kilometers liep zijn voorsprong behoorlijk op.

Uiteindelijk pakte Iden de zege na 7:42:57 uur, drie minuten sneller dan het parcoursrecord dat op naam van Joe Skipper stond. Lionel Sanders werd 5:52 minuut achter Iden tweede. Kallin werd derde, ruim 25 minuten na Iden.

(Foto: 3athlon.nl)