De wedstrijd begon zó goed voor Sarissa de Vries, maar net voor de helft van de marathon heeft de Nederlandse Wereldkampioene Long Distance moeten besluiten uit Ironman Florida te stappen. Op dat moment was haar voorsprong, die ze lang had, al lang vervlogen en lag ze ruim twintig minuten achter. Tijdens de marathon veranderde er sowieso veel, zakten veel vrouwen helemaal weg en was het uiteindelijk Heather Jackson die de wedstrijd naar zich toe trok.

Na het zwemmen was het de Amerikaanse Rachel Zilinskas die de wedstrijd aanvoerde en na 59:38 minuut terugkeerde richting wisselzone. De langzame tijden kwamen vooral door pittige omstandigheden en zeiden weinig over het niveau van de vrouwen. De vries volgde als tweede, op iets meer dan een minuutje en lag toen een minuut voor op Imogen Simmonds en zelfs drie minuten op Hannah Wells. Jackson volgde als zevende dame en lag toen maar liefst tien minuten achter op koploopster Zilinskas.

De Amerikaanse verloor haar koppositie eigenlijk vrijwel direct aan De Vries, die het tempo op de fiets begon te dicteren en een gat op het hele veld sloeg. Halverwege had ze een voorsprong van ongeveer drie minuten op Simmonds, ruim vier minuten op Jocelyn McCauley, bijna zeven minuten op Skye Moench en bijna acht minuten op Jackson. Ná het fietsonderdeel, bij het ingaan van T2, was de voorsprong op bijna al deze dames een minuutje afgenomen maar lag De Vries dus nog steeds sterk aan de leiding.

Haar voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon en na ongeveer acht kilometer had Simmonds haar bijgehaald. Het was erop en erover, want twee kilometer later had de Zwitserse al een voorsprong van meer dan een minuut op De Vries en vanaf dat moment begon ook Jackson aan een flinke opmars. Na vijftien kilometer was De Vries al buiten de top drie gevallen en even later zou ze dus uitstappen.

Ondertussen trok Jackson lekker door en zag ze haar achterstand op Simmonds, toch nog ruim drie minuten, steeds kleiner worden. Best hard ook, want iets na het 25 kilometer-punt ging ze voorbij aan Simmonds en vanaf dat moment kende ze geen genade. Net als Simmonds eerder bij De Vries ging ook Jackson er nu op en erover en zag ze haar voorsprong snel groeien. Even later ging ook Moench voorbij aan Simmonds en waren het de Amerikaanse vrouwen, op ongeveer twee minuten van elkaar, die de wedstrijd domineerden. Op dat moment ging Simmonds helemaal kapot en moest ze regelmatig wandelen.

In de slotfase verloor Simmonds dan ook haar podiumpositie en zakte ze nog ver weg in het veld. Jackson deed dat niet en won de race in een tijd van 8:52:57 uur. Moench werd tweede, 3:39 minuut achter Jackson. De Duitse Laura Zimmerman werd derde, 15:03 minuut na de winnares.

Heather Jackson wint Ironman Florida en valt in de armen van haar man. (Foto: 3athlon.nl)