Het WK Duathlon U23 was een paar kilometer te lang voor Thomas Cremers, want in de laatste vijf kilometer hardlopen verloor hij net teveel tijd om aanspraak te maken op een podiumplaats. Zijn vierde plaats is echter een geweldige opsteker voor de atleet die lange tijd kampte met de gevolgen van de ziekte van Pfeiffer.

De wedstrijd in het Spaanse Aviles ging over 10 kilometer hardlopen, 40 kilometer fietsen en nog eens vijf kilometer hardlopen. Cremers liep 32:37 minuut en was daarmee snelste Nederlander, fietste 58:34 minuut en liep de laatste vijf kilometer in precies achttien minuten. Juist die afsluitende run was te langzaam, want de drie mannen voor hem liepen allemaal aanzienlijk harder.

De U23-race werd gewonnen door de Belg Stef Corthouts, in een tijd van 1:48:01. Twintig seconden later werd Joan Wäger Pons (SPA) tweede en daar weer drie seconden achter lag het brons klaar voor de Mexicaan Victor Emmanuel Zambrano Gonzalez. Cremers werd dus vierde, 1:57 minuut achter de winnaar. In de U23-race deden ook Dorian Horsten en Matthijs Weijkamp mee. Zij finishten op iets minder dan drie minuten respectievelijk als negende en tiende.

Het WK bij de elite werd gewonnen door Fransman Nathan Guerbeur, die met een eindtijd van 1:45:28 uur zes seconden voor zijn landgenoot Maxime Hueber-Moosbrugger bleef. Daar negentien seconden achter finishte de Belg Arnaud Dely als derde. Daan de Groot, de enige Nederlandse atleet die uitkwam bij de elite, werd zestiende in een tijd van 1:48:41.