De commentatoren van de livestream waren vol lof over Ian Pennekamp en zo gek is dat ook niet; de jonge Nederlander gaf een prachtige glans aan de Europe Triathlon Cup in het Portugese Quarteira door op de fiets bij iedereen weg te rijden, vervolgens ook tijdens de run een tijdje aan de leiding te lopen en uiteindelijk vierde te worden.

Extra bewonderenswaardig is het feit dat de mannen die Pennekamp als eerste bijhaalden na ongeveer 2.5 kilometer hardlopen – Anthony Pujades en David Castro Fajardo – tien en acht jaar ouder zijn. Geen wonder dus dat hun loopniveau net wat hoger bleek dan dat van Pennekamp, waardoor de Nederlander helaas het goud en zilver aan zich voorbij zag gaan. Lange tijd, zo’n 2.5 kilometer, beet hij zich nog vast in de ruggen van de twee mannen, maar ongeveer halverwege de run kon hij hun hoge tempo niet meer bijbenen en moest hij ze laten gaan. De andere drie Nederlanders – Victor Goené, Stijn Jansen en Joey van ‘t Verlaat – lagen toen al ver achter, in het gunstigste geval meer dan twee minuten, en lagen allemaal buiten de top dertig.

Terwijl Pujades en Fajardo het van voren behoorlijk spannend maakten en het tempo steeds een beetje op leken te schroeven, bleef Pennekamp alles op alles zetten om – logischerwijs – zo goed mogelijk van voren te finishen. Met nog 2.5 kilometer te gaan kreeg hij echter gezelschap van de Duitser Simon Henseleit, die met een jaartje ouder dan Pennekamp overigens ook bijzonder jong is. In de laatste honderden meters was het mooi om te zien dat Pennekamp het niet liet gebeuren dat de Duitser hem inhaalde om de binnenbochten te pakken. Als een volwassen elite-atleet maakte hij zich breed, versnelde zelf ook om zo zelf die paar meter winst te pakken.

Toen de wedstrijd net was gewonnen door Fajardo, hij bleef Pujades net voor in de sprint, moest Pennekamp helaas zijn Duitse concurrent toch aan zich voorbij laten gaan en daarmee werd hij vierde op slechts een handjevol seconden achterstand op de snelste man.