In wat eigenlijk een behoorlijk saai WK Duathlon was, heeft Joselyn Daniely Brea Abreu de winst gepakt. Ze deed precies twee uur over haar 10 kilometer hardlopen, 40 kilometer fietsen en nog eens 5 kilometer hardlopen, maar voor de objectieve kijker was het een wedstrijd om snel te vergeten.

In het Spaanse Aviles begon de eerste run bijzonder langzaam, waardoor een grote groep dames lang bij elkaar bleef. Na vijf kilometer – halverwege dus – kwam daar verandering in en werd het tempo opgevoerd en dat was meteen ook te zien aan behoorlijk veel vrouwen die de aansluiting met de kopgroep daardoor verloren. Uiteindelijk begonnen acht vrouwen gezamenlijk als eerste aan het fietsonderdeel.

De eerste kilometers werd nog goed samengewerkt, maar dat veranderde al snel toen er naar elkaar gekeken werd. Het tempo daalde aanzienlijk en soms leek het bijna een veredelde toertocht. Daardoor sloten steeds meer vrouwen van achteren aan en zo begon toch weer een grotere groep gelijktijdig aan de laatste vijf kilometer hardlopen.

Toen sloeg Daniely Brea Abreu dus toe door de race te winnen. Ai Ueda werd tien seconden later tweede en Marion Legrand 21 seconden later derde.

Al tijdens de eerste run werd duidelijk dat de drie Nederlandse deelneemsters – Ann Schoot Uiterkamp, Sophie van der Most en Karin Nieuwenhuijsen – helaas geen rol van betekenis zouden spelen. Nieuwenhuijsen werd uiteindelijk vijftiende, op meer dan vijf minuten achterstand. Van der Most werd negentiende en laatste finisher, bijna acht minuten achter de winnares. Schoot Uiterkamp stapte uit.

(Foto: 3athlon.nl)