In een zonnig Portugal heeft Mitch Kolkman zojuist een prachtige vierde plaats behaald op het WK voor junioren. Helaas voor het Nederlandse talent moest hij in de allerlaatste meters de nummers twee en drie laten gaan in de strijd om een medaille, ook al leek het er even op alsof hij juist bij hen wegliep. Zijn vierde plaats maakt desalniettemin grote indruk.

De wedstrijd ging over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen, en werd gewonnen door de Spanjaard Igor Bellido Mikhailova. In het kielzog van die snelste man ging Kolkman lang mee in het achtervolgende groepje, dat op ongeveer 25 seconden achterstand liep. Daar liep ook Gjalt Panjer een tijdje, maar die moest iets eerder lossen. Niels van Lanen en Jesse Cuijpers, de derde en vierde Nederlanders die aan de start stonden, lagen toen al op grotere achterstand en hadden geen zicht op een topklassering.

Uiteindelijk won de Spanjaard de wedstrijd na 55:22 minuut. Kolkman werd dus vierde, 25 seconden achter de winnaar. Panjer liep nog naar een eveneens mooie zesde plaats, 40 seconden achter de snelste jongen. Niels van Lanen werd zestiende en Cuijpers 21e. Laatstgenoemde gaf meer dan twee minuten toe.