Virtuele wielerwedstrijden zijn de meeste atleten ondertussen wel gewend, een enkeling misschien zelfs een virtueel loopevenement en laatst kon je ook al meedoen met de 3athlon coopertest, maar virtuele zwemwedstrijden? Dat is nieuw. De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) support een leuk initiatief van de zwembond (KNZB) in samenwerking met Sporttijden: virtuele zwemwedstrijden ter ‘vervanging’ van de open water zwemwedstrijden die anders in deze tijd van het jaar plaats zouden vinden.

Dit weekend zouden dat wedstrijden in Bodegraven en Leiden zijn geweest en zij nemen daarom de organisatie van het eerste virtuele zwemevenement op zich. Vandaag en morgen – 20 en 21 juni, zie bovenstaande hyperlinks voor exacte tijden – heb je nog kans om de eerste punten voor het overall klassement binnen te slepen. Er zullen meerdere wedstrijden volgen dit seizoen en je kunt elke keer zwemmen in welk buitenwater je maar wil, zolang je daarna maar je gps-bestand van je gezwommen afstand en tijd naar de organisatie stuurt.

Iedere organisatie – dit weekend dus Bodegraven en Leiden – organiseert verschillende afstanden waarvoor je je in kunt schrijven. Zo is er dit weekend vanuit de organisatie van Leiden bijvoorbeeld een optie voor 250, 1000 en 5700 meter. Door gebruik te maken van een horloge met gps of een telefoon met tracker, kun je je resultaten naderhand delen en vergelijken met andere deelnemers.

Voor de veiligheid en eventueel ter controle achteraf, moet je zorgen dat er altijd iemand met je mee zwemt en op je let. Daarnaast adviseert de KNZB het gebruik van een zwemboei. Iedereen ontvangt na deelname een digitaal certificaat en aan het einde van het seizoen zal er een prijsuitreiking op basis van klassement zijn.