Koolhaas en Akershoek in de kopgroep in Chicago (foto: Adrie Berk)
Koolhaas en Akershoek in de kopgroep in Chicago (foto: Adrie Berk)

De mannen beloften moesten donderdag voor dag en dauw uit de veren voor hun WK. De U23 titelrace startte al om 7 uur ‘s ochtends in Chicago. Met Menno Koolhaas en Marco Akershoek stonden twee Nederlanders aan de start. Die deden het uitstekend in het eerste deel van de wedstrijd. Na een sterk zwemnummer en één rondje achtervolgen op de fiets, maakten de Nederlanders deel uit van een grote kopgroep van een dertigtal atleten.

In de slotronde kwamen 12 achtervolgers aansluiten vooraan, zodat we met één grote groep aan de 10 km lopen begonnen. Marco Akershoek wisselde sterk en begon als 7de aan de loopproef. Menno Koolhaas kwam als 23ste uit de wisselzone. Het tempo lag in de eerste loopronde enorm hoog, met vijf leiders. Menno Koolhaas kon de schade nog eniszins beperken en volgde als 22ste op 39″ maar Marco Akershoek viel terug naar de 36ste plaats op meer dan een minuut van de vijf koplopers Gorden Benson (GBR), David Castro (SP), Kevin McDowell (USA), Jacob Birtwhistle (AUS) en Nan Oliveras (SPA). Die bleven de hele tijd samen en maakten in een langgerekte sprint onder elkaar uit wie het goud zou pakken. Birtwhistle haalde het voor de Spanjaarden Castro en Oliveras.

In de achtervolging in Chicago (foto: ITU/Janos M. Schmidt)
In de achtervolging in Chicago (foto: ITU/Janos M. Schmidt)

Menno Koolhaas werd 23ste op 2’37. Marco Akershoek pakte de 38ste plaats op 5’48. Hij had het vooral lastig met fietsen, zo vertelde Marco. “Ouch!! Die deed pijn. 38ste op het WK in Chicago. Zwemmen ging goed, je merkt gelijk dat het niveau hoger is dan in de wedstrijden in Europa. Fietsen heeft me heel veel energie gekost, al die U-turns en bochten zijn me niet in de koude kleren gaan zitten en dat merkte ik direct met het lopen. Nooit echt op gang gekomen zoals het de laatste maanden wel ging, maar desalniettemin een mooie race en een super ervaring!” aldus Akershoek in een eerste reactie.

Koolhaas WKU23
Menno Koolhaas in Chicago (foto: ITU: Janos M. Schmidt)

Menno Koolhaas had graag een top-20 behaald. “Zwaar bevochten race op het WK U23 in Chicago. Matig zwemonderdeel, veel contact in het water en kon niet super in mijn ritme komen. Net achter de kopgroep het water verlaten, na een ronde kwam ik bij de kopgroep en werd het als zovaak een hele grote eerste groep. Zwaar fietsparcours met veel 180 graden bochten waardoor er na elke bocht weer vol aangezet moest worden. Met een redelijke tweede wissel het loopparcours op gegaan en gelopen voor wat ik waard was. Ronde 1 en 2 waren sterk maar aan het einde van ronde 3 was de tank leeg. Voor elk plekje gevochten, wat uitkomt op een 23e plaats! Redelijk tevreden met het resultaat, doel was top 20 helaas net niet gehaald. Toch kan ik terug kijken op een mooi debuut bij de u23!” aldus Menno.

 

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

WKU23 2015 Men