Hij doet het gewoon weer: winnen. Kristian Blummenfelt trok vandaag vol overtuiging de winst van Clash Daytona naar zich toe. Ongeveer halverwege het lopen, haalde de Noorse topatleet – die twee weken geleden nog debuteerde op de Long Distance en daarmee het Wereldrecord Ironman verbrak – de Deense Magnus Ditlev in, die daarvoor een lange tijd op kop lag. Ditlev moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats (+1:37). De Amerikaanse Rudy von Berg legde beslag op het brons.

Terwijl er bij de dames eerder op de dag al grote gaten vielen tijdens het zwemonderdeel, bleven de eerste mannen dicht bij elkaar in de buurt. Zelfs de slechtere zwemmers lagen nog niet al te ver achter na dit eerste onderdeel. Na 24:36 minuut – opvallend genoeg slechts tien seconden sneller dan de snelste dame – klom Ben Kanute als eerste aan wal. De Amerikaanse Marc Dubrick volgde in zijn voeten, de Engelse Thomas Davis lag op een derde plek (+0:10) en Blummenfelt vierde (+0:12). Ditlev stormde als tiende T1 in en keek op dit punt tegen 36 seconden achterstand op. 

Laatstgenoemde zou dit tijdens het fietsen snel rechtzetten. Zoals we gewend zijn van Ditlev gaf hij flink gas tijdens het fietsen. Na tien kilometer had de Deen al vijf atleten opgeraapt en lag hij nog slechts 27 seconden achter de eerste man: Kanute. Na 20 kilometer had Ditlev de kop gevonden en nam hij deze vol overtuiging over van Kanute. Kanute gaf alles om in zijn wiel te volgen, terwijl Blummenfelt een paar seconden toe moest geven en een paar honderd meter achter deze eerste twee mannen kwam te rijden. Op ruim een halve minuut achterstand van Ditlev bevonden Von Berg en Teagle zich op een gedeelde vierde plaats. 

Kanute ging het geen 80 kilometer volhouden in het wiel van Ditlev. Na enkele minuten in zijn schaduw waaide Kanute eraf. Zo kwam hij vlak voor Blummenfelt op een tweede plek te rijden terwijl Ditlev er kop vandoor raasde. Na 50 kilometer genoot hij al een voorsprong van 1:30 minuut op Blummenfelt en Kanute. Von Berg bevond zich zo’n twintig seconden daarachter.

Bij aankomst in T2 was de voorsprong van Ditlev opgelopen naar 2:23 minuut. Blummenfelt en Von Berg hingen nagenoeg gelijktijdig als tweede en derde hun fiets in de rekken. Kanute volgde net daarachter als vierde. Hanson, die eerder een indrukwekkende inhaalslag maakte in Daytona, wisselde als zesde op vijf minuten achterstand.

Met nog een looponderdeel van achttien kilometer voor de boeg, stond Ditlev nog een flinke strijd te wachten om Blummenfelt zo lang mogelijk af te houden. Blummenfelt was na vijf kilometer al zo’n 40 seconden ingelopen op de Deense atleet.

Die inhaalslag zette de Noorse topatleet voort. Met nog acht kilometer te gaan, lag Blummenfelt nog zo’n vijftien seconden achter Ditlev. Het was niet de vraag óf maar wanneer Blummenfelt hem in zou halen. Dat gebeurde uiteindelijk na elf kilometer. Met Von Berg op dit punt drie minuten achter Blummenfelt, was het ook duidelijk dat niemand het goud nog van de Noor af zou pakken. Na 3:08:31 uur was het Blummenfelt die zegevierde, het zilver ging naar Ditlev en Von Berg pakte brons.

Blummenfelt tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)