De Deense Kristian Hogenhaug verbaasde vandaag vooral zichzelf met de winst tijdens Ironman Hamburg (8:11:26). Zo sprak hij na de finish dat hij zich op een top vijf positie had ingesteld en nooit rekening zou hebben gehouden met de winst. Ruedi Wild volgde op 5:08 minuut afstand als tweede en met een eveneens verbaasde Paul Schuster – die met deze prestatie Duits kampioen op de hele werd – was het podium compleet (+12:59). Bij de vrouwen was de Engelse Susie Cheetham de rest van het veld te snel af. Zij pakte de winst in een tijd van 8:58:01. Hiermee liet zij onder andere Sarah Piampiano (+2:40) en Julia Gajer (+11:37 en Duits kampioen) achter zich.

Mannenrace
Na 3,8 kilometer zwemmen was het Michael Raelert – de jongste van de Raelert broers – die na precies 50 minuten als eerste uit het water kwam. Op de voet volgden Horst Reichel en Schuster. Tijdens het fietsen vormde zich met hen een kleine kopgroep van vier. Wild maakte hier al de aansluiting en voegde zich als vierde atleet hierbij. Andreas Raelert had daarentegen wat langer nodig om zijn weg naar voren te vinden; uiteindelijk lukte dit hem en fietste hij zelfs naar de kop. Echter wist hij deze positie niet tot aan de finish vast te houden, want Hogenhaug – die als negende begon aan het fietsen – dichtte het gat en nam krachtig de kop over.

(tekst gaat verder onder foto)

Voor de zwemstart. (Foto: Ironman)

Eenmaal gewisseld naar het lopen was het nog altijd de Deen in de leiding. Op drie minuten afstand van de kop wisselde Andreas Raelert zijn fiets in voor loopschoenen. Wild wisselde als derde naar het lopen, opkijkend tegen een gat van 3:50 minuut op Andreas Raelert. De Nederlandse Steff Overmars bereikte als dertiende man T2 op 34:27 minuut achterstand van de kop.

De tweede en derde man begonnen vol vuur aan de marathon. Zo liepen beide bijna één minuut in op Hogenhaug in de eerste vier kilometer. Deze achtervolging zetten zij vervolgens overtuigend voort. Met tien seconden per kilometer kwam de Duitse publieksfavoriet, Andreas Realert, dichter bij de Deen.

(tekst gaat verder onder foto)

Andreas Raelert – op dat moment tweede man – moest de race verlaten. (Foto: 3athlon.nl)

Het werd een spannende battle om dat ene slot voor het hoofddoel van menig triatleet: Kona 2019. En geen van drieën had deze nog binnen. Voor Andreas Realert bleek het er vandaag – net als voor zijn broer, die tijdens het fietsen uitstapte – niet in te zitten: na een halve marathon was zijn lichaam op en kwam hij verward langs het parcours stil te staan. Hierdoor schoof Wild door naar een tweede plaats en kwam de Duitse Schuster op een derde plek te lopen.

Hogenhaug liet zich niet gek maken door de mannen achter hem en hield zijn koppositie vast. Zo kan de Deen de winst van Ironman Hamburg toevoegen aan zijn CV. In een tijd van 8:11:26 was hij de rest van het veld vandaag de baas. Op een tweede plaats volgde Wild (+5:08) en als derde passeerde Schuster de finish (+12:59).

Op het moment van schrijven bevond Overmars zich op een twaalfde plek, na dertig kilometer lopen (+1:06:36).

Vrouwenrace
De Zwitserse Caroline Steffen was de snelste zwemmer bij de dames. Na 56:56 minuut pakte zij haar fiets uitkijkend naar de komende 180 kilometer. In haar voeten volgde Gajer. Favoriet voor de winst, de Engelse Cheetham, klom als derde aan wal op een afstand van vier minuten.

(tekst gaat verder onder foto)

Cheetham begon als derde aan het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

De Nederlandse Janien Lubben kwam als achtste uit het water en keek op dit punt tegen een achterstand van 19:11 minuut op. De snelste Nederlander was op dit onderdeel echter niet Lubben; maar Anne Zijderveld – die niet als Pro startte – maar wel in een tijd van 58:19 minuut het zwemonderdeel aflegde en daarmee op papier als derde snelste vrouw uit het water kwam.

Steffen hield haar koppositie na het zwemmen tot aan 100 kilometer fietsen vast, waarna ze hem af moest staan aan Cheetham. Als eerste wisselde laatstgenoemde uiteindelijk dan ook naar het lopen. Met een voorsprong van 2:52 minuut op landgenoot Gajer maakte zij zich op voor de marathon. Lubben wisselde als achtste pro (+45:13).

Tijdens de marathon hield de Amerikaanse Piampiano het tempo hoog. Vanaf een vierde plek na het fietsen, raapte zij na veertien kilometer lopen zowel Steffen als later ook Gajer op om zo uiteindelijk de tweede positie te claimen. Zelfs voor Cheetham werd het nog spannend. Maar de Engelse wist de winst bij zich te houden en pakte dan ook de titel na 8:58:01. Daarachter volgde dus Piampiano – die de snelste marathon liep met een tijd van 2:56:21 – met het zilver (+2:40) en Gajer met het brons (+11:37).

Op het moment van schrijven lag de Nederlandse Lubben achtste bij de vrouwen en was zij net het 25 kilometerpunt gepasseerd (+1:08:55).

Het podium bij de vrouwen. (Foto: 3athlon.nl)