Matt Russell heeft zojuist een behoorlijke indruk achtergelaten bij Ironman Lake Placid. De Amerikaanse topatleet won de race niet alleen met overmacht nadat hij een aanval van diverse sterke lopers wist te pareren, maar toonde ook al zijn ware kracht door op de fiets een achterstand van zeven minuten om te buigen in een voorsprong van ruim vijf minuten. Daarbij brak hij het fietsrecord op het parcours van Lake Placid.

Na het zwemmen zagen toeschouwers de overwinning van Russell niet per definitie direct aankomen, want toen was het de Amerikaan die op bijna zeven minuten achterstand als dertiende uit het water kwam. Het was zijn landgenoot James Capparell die het veld aanvoerde en na 49:52 minuut als eerste op de fiets mocht stappen.

Op de fiets waren het uiteindelijk de Braziliaan Igor Amorelli en Canadees Brent McMahon die elkaar vonden en als duo het veld begonnen aan te voeren. Dat bleef ontzettend lang zo, maar ondertussen reed Russell een ijzersterk fietsonderdeel en na ongeveer 130 kilometer had hij zijn kleine zeven minuten achterstand goedgemaakt en sloot hij aan bij het leidende duo. Onderweg had hij daarbij dus ruim tien atleten ingehaald. Een paar kilometer later vond ook de Australiër Tim Rea aansluiting en bestond de kopgroep dus uit vier atleten.

Snelste fietstijd ooit

Een kleine dertig kilometer later maakte Russell pas zijn echte move en reed hij bij zijn medekoplopers weg. Dat deed hij met behoorlijke overtuiging, want in de laatste veertig fietskilometers wist hij een enorm gat te creëren: met een voorsprong van 5:07 minuut op Amorelli en Rea en 6:36 minuut op McMahon hing Russell zijn fiets als eerste op in de wisselzone. Russell brak met een fietstijd van 4:27:38 het fietsrecord op het parcours van Lake Placid.

In de eerste loopkilometers zag Russell zijn opgebouwde voorsprong echter snel weer krimpen, voornamelijk doordat de Australische Joe Gambles en Duitser Marc Duelsen sterk liepen, vanuit het achterveld oprukten naar de tweede en derde positie en ondertussen dus inliepen op Russell. Maar Russell wist, met nog zo’n 14 kilometer te gaan, de aanval goed te pareren en toen zag hij zijn voorsprong ineens weer groeien.

Uiteindelijk was het dan dus ook Russell die na 8:27:57 het zwaarbevochten finishlint omhoog mocht tillen. Gambles volgde op een achterstand van 5:28 minuut en pakte daarmee het zilver. Het brons ging naar Duelsen die 9:03 minuut later dan de winnaar over de streep kwam.