Een overwinning in eigen huis pakken is altijd extra mooi: Heather Wurtele kan er (weer) over meepraten nadat ze er vannacht (Nederlandse tijd, red.) met de zege bij Ironman Canada vandoor ging. Vrijwel de hele wedstrijd werd door haar gedomineerd en dat maakte ze tijdens het lopen met overmacht af. Na 9:20:41 uur zette ze de klok stil op het zware parcours.

Al meteen tijdens het zwemmen draaide Wurtele goed mee. Het was dan wel de Amerikaanse Kelsey Withrow die na 53:12 minuut als eerste haar fietsschoenen aan mocht trekken, maar Wurtele zat daar slechts zes seconden achter en begon als tweede aan het fietsonderdeel.

Tijdens dat fietsen was het aanvankelijk Wurtele die het tempo diciteerde, met Withrow en ook de Amerikaanse Dede Griesbauer op een kleine halve minuut achterstand. Na ongeveer zestig kilometer fietsen draaiden de rollen precies om: terwijl Withrow snel tijd verloor en op meer dan vijf minuten achterstand kwam te rijden, nam Griesbauer de leiding over en pakte de Amerikaanse een voorsprong van ongeveer dertig seconden op Wurtele. Gedurende het fietsonderdeel bleef deze voorsprong steeds gelijk, met daarbij de kanttekening dat de voorsprong de ene keer in het voordeel van Griesbauer en de andere keer in het voordeel van Wurtele was. Uiteindelijk was het laatstgenoemde die haar fiets als eerste terugzette in de wisselzone, met Griesbauer op 44 seconden achterstand. De rest van het veld bevond zich al minimaal op een kwartier achterstand.

Al in de eerste loopkilometers pakte Wurtele met een flink tempo een voorsprong van een paar minuten op Griesbauer. De Amerikaanse beleefde sowieso al een zware marathon, want zij zag haar voorsprong van een kwartier na 25 kilometer als sneeuw voor de zon verdwijnen en verloor niet alleen haar tweede positie, maar viel uiteindelijk zelfs volledig buiten het podium. Wurtele daarentegen kon haar verval grotendeels beperken en verloor pas in de laatste zeven kilometers tijd op vooral de Canadese Jen Annett.

Toch was het Wurtele die na 9:20:41 het goud opeiste en haar overwinning zeker stelde. 7:02 minuut later legde Annett beslag op het zilver. 17:46 minuut na de winnares kwam Withrow als derde over de streep.