De Nieuw-Zeelandse Kyle Smith is de man in vorm, want na eerdere overwinningen bij de Rotorua en Tauranga Triathlon, heeft hij zojuist Challenge Wanaka op zijn naam geschreven. In een rechtstreeks duel met Braden Currie, de winnaar van vorig jaar, bleek Smith vanaf de start een maatje te groot om uiteindelijk te winnen in een tijd van 3:50:15. Het werd nog wel bloedstollend spannend, want Currie naderde in de slotkilometers tot slechts 13 seconden.

Challenge Wanaka had geen bijzonder groot profveld – slechts vier mannen – omdat er vanwege alle coronamaatregelen alleen Nieuw-Zeelanders aan de start konden staan. Dat maakte de wedstrijd er niet minder interessant op en het was meteen Smith, die voor het eerst in Wanaka van start ging, die het initiatief nam. Na 23:00 minuten kwam hij uit het water en had hij niet alleen zijn 1.9 kilometer zwemmen afgerond, maar ook driekwart minuut voorsprong op Currie gepakt. Jack Moody en Jason Hunt, de twee andere profs, moesten hier al direct minuten toegeven.

Terwijl Currie er op de fiets alles aan deed om het gat te dichten, lukte dat niet. Bij de keerpunten – er werden vijf rondes van 18 kilometer gereden, negen kilometer heen en dan weer terug – remde hij regelmatig laat en nam wat risico’s, maar dichterbij kwam hij niet. Sterker nog: Smith zag zijn voorsprong na 36 kilometer op de fiets al gegroeid tot 3 minuten en ook in de ruim vijftig kilometer die nog volgden, werd die voorsprong alleen maar groter. Bij het ingaan van de wisselzone zat er ongeveer vijf minuten tussen de twee.

Tijdens het lopen werd het toch nog spannend, want Currie hield er een flink looptempo op na en snoepte al snel tijd van zijn achterstand af. Ongeveer halverwege de halve marathon bedroeg het verschil tussen de twee nog maar 2:30 minuut en dus leek Currie ineens weer in de race om de wedstrijd te winnen. Met nog één kilometer te gaan was het gaatje zelfs nog maar vijftien seconden, maar Currie kwam net te kort en moest uiteindelijk dus 13 seconden op de uiteindelijke winnaar toegeven. Jack Moody werd minuten later derde.

Je leest het verslag van de vrouwenwedstrijd hier!