Bij de start gold ze al als grote favoriet – in 2019 werd ze eerste en in 2020 tweede tijdens Challenge Wanaka – en die favorietenrol heeft Hannah Wells meer dan waargemaakt. Met grote overmacht won ze de wedstrijd zojuist in een tijd van 4:24:31 uur.

Aanvankelijk was het nog de altijd sterk zwemmende Rebecca Clark die de wedstrijd aanvoerde en na 25:30 minuut uit het water klom. Wells volgde overigens snel en gaf slechts twee seconden toe. Grote afwezige was Teresa Adam, die een paar dagen geleden liet weten niet fit te zijn en niet aan de start te verschijnen. Achter Wells kwamen Maeve Kennedy-Birdsall en Emily Mcnaughtan uit het water, maar deze dames moesten al een paar minuten toegeven en leken hier al uitgeschakeld in de strijd om het goud.

Dat gold dus niet voor Wells, want na het zwemonderdeel nam ze snel het initiatief in de wedstrijd over en op de fiets begon ze direct haar voorsprong te vergroten. Na 36 kilometer op de fiets bedroeg die voorsprong al iets meer dan een minuut op Clark en na 54 kilometer was die minuut alweer verdubbeld. Bij het ingaan van de wisselzone mocht Wells zelfs met een voorsprong van 4:30 minuut aan de afsluitende halve marathon beginnen.

Waar de mannenrace zich tijdens de halve marathon ontvouwde tot een bloedstollend spannende wedstrijd, was dat bij de dames niet het geval: Wells beschikte niet alleen over sterke fietsbenen, maar kwam ook lopend ijzersterk uit de verf en bleef haar voorsprong maar vergroten. Na 9 kilometer was haar voorsprong gegroeid tot zeven minuten en drie kilometer verder had ze opnieuw een minuutje te pakken. In de laatste kilometers kwam haar voorsprong logischerwijs niet meer in gevaar en uiteindelijk won ze de wedstrijd comfortabel in een tijd van 4.24.31 uur. Clark werd tweede in een tijd van 4:34:19 en Maeve Kennedy-Birdsall derde in 4:38:27.