Eén van de Nederlandse Age Groupers die we voor Ironman Hawaii spraken was Leo Muijs. Toen sprak hij zijn verwachtingen uit over zijn verblijf op het eiland en de wedstrijd, nu spreken we hem over zijn ervaringen tijdens en na de race.

De race zelf ging grotendeels naar verwachting. ,,Het zwemmen ging goed. Het water was redelijk rustig en ik had weinig last van golfslag. Ik ben voor de start op dezelfde plek als vorig jaar gaan liggen en dat beviel goed, ik had daar weinig last van drukte.” 

Muijs heeft na zijn eerste deelname op Hawaii – vorig jaar – geleerd hoe hij het fietsonderdeel moet aanpakken. ,,Het fietsen ging nu lekker. vorig jaar heb ik mezelf in de eerste helft over de kop gefietst, dit jaar heb ik mij rustig gehouden.” Dat had een gunstig effect op de rest van zijn race. ,,Ik kwam nu fitter van de fiets af, misschien ook omdat er minder wind stond. Het heeft tijdens het fietsen zelfs nog even geregend. Dat was wel lekker.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Muijs tijdens Ironman Hawaii. (Foto: aangeleverd)

Muijs hoopte dat de regen zich ook bij het looponderdeel zou laten zien. ,,Maar dat bleef uit. Toen ik de Queen-K op liep was het toch wel weer heel erg warm.” Door de regenbui was het tijdens het looponderdeel juist erg vochtig. ,,Het lopen was warm en vochtig en ging daardoor niet volgens verwachting, maar ik heb mijn doel gehaald.” Na tien kilometer lopen zag Muijs alle pro’s alweer terugkeren. ,,Toen moest ik zelf nog dertig kilometer. Ook een aantal pro vrouwen die op de terugweg naar Kona moesten wandelen. Wat dat betreft is het een pittige ervaring.” Muijs wist na 11:49:13 over de beroemde finishlijn te lopen. ,,Ik ben heel tevreden: zowel mijn tijd van vorig jaar ruim verbeterd én onder de twaalf uur.” 

Naast een betere race heeft Muijs ook de sfeer in Kailua-Kona dit jaar meer meegemaakt. ,,Vorig jaar zat ik voor mijn overnachtingen ver buiten Kona, nu zat ik 50 meter van de start. Hierdoor zat ik de hele week in de drukte: dat was heel leuk. Daarnaast was de wedstrijd ook leuker, omdat je weet hoe het gaat. Je kent de keerpunten en het parcours, dus je kunt je meer met de wedstrijd zelf bezig houden.” Daarnaast was ook het contact met de andere Nederlanders dit jaar beter, door inzet van de Nederlandse Triathlon Bond. ,,We hadden een app-groep met alle Nederlanders, dus we wisten wie waar was en we hebben elkaar ook bij de landenparade gezien. Daarnaast hebben we allemaal een mooi shirt gehad, waar heel groot ‘Nederland’ achterop staat. Vorig jaar heb ik eigenlijk bijna geen Nederlanders gezien.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Muijs tijdens de zinderend hete marathon op Hawaii (Foto: aangeleverd)

Muijs maakt van zijn tijd op Hawaii gebruik om meer van de eilanden te zien. ,,We zijn nu op Kauai, waar ook ‘Jurassic Park’ is opgenomen. Het is hier heel groen en ruig. We houden hier nog een paar dagen vakantie, maar we hebben een druk programma: in de morgen met een vliegtuigje over het eiland en vanmiddag met een boottocht om het eiland heen. Heel grappig dat je op een ander eiland bent, maar toch weer veel triatleten tegenkomt. Daarnaast zijn er overal mensen die je aanspreken over de Ironman. Wildvreemden spreken je aan en feliciteren je.”