In aanloop naar de apotheose van de Ironman-kalender spreken we een aantal Age Groupers die zich gekwalificeerd hebben. Vandaag spreken we met Leo Muijs over zijn ervaringen op en zijn verwachtingen over Kona. ,,Het is de kers op de taart.” 

Muijs vliegt vandaag (afgelopen vrijdag, red.) voor de tweede keer naar ‘The Big Island’, nadat hij zich ook vorig jaar wist te kwalificeren. Grappig genoeg was het helemaal geen doel om voor Hawaii te kwalificeren, maar het gebeurde toch. ,,Het was geen doel omdat ik vorig jaar al naar Hawaii ben geweest, mijn doel was om op alle afstanden bij de Nederlands kampioenschappen het podium te halen in mijn leeftijdscategorie.” Dat is Muijs overigens op alle afstanden gelukt, waardoor hij ook bij Ironman Maastricht op het podium terecht kwam en zich dus wist te kwalificeren. ,,Vroeger deed ik mee om de finish te halen, maar nu wordt het pas echt leuk: de competitie komt bovendrijven. De heren 60 is weliswaar een klein groepje, maar het zit dicht bij elkaar en het is heel leuk om daar aan mee te doen.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Muijs in actie tijdens Ironman Hawaii (Foto: aangeleverd)

De ervaring van vorig jaar gaat Muijs dit jaar weer een stap verder brengen. ,,Vorig jaar viel mijn tijd ontzettend tegen, ik was twee uur langzamer dan tijdens Ironman Hamburg, waar ik mij toen kwalificeerde. Ik wilde daarom nog een keer terug, nu om een tijd neer te zetten. Ik heb alvast naar de concurrentie gekeken, maar het kan nog alle kanten op. Iedereen die in Kona start is goed, daar heb ik mij vorig jaar echt op verkeken. Dit jaar wil ik meer voorin finishen.” 

Met dank aan de warme zomer was de voorbereiding van Muijs dit jaar beter dan vorig jaar. ,,Ik heb dit jaar veel in de hitte getraind, op het heetst van de dag, wat achteraf goed is geweest. Misschien heb ik onbewust toch rekening gehouden met Hawaii. Daarnaast was Ironman Maastricht overigens ook heet.” Volgende week moet blijken of de ervaring van vorig jaar en de  voorbereiding van dit jaar hun vruchten afwerpen. ,,Ik kwam vorig jaar al niet lekker van de fiets af en toen met lopen ging het de eerste kilometers ook niet lekker. Dan loop je daarna de ‘Queen-K’ op, daar is geen schaduw en je loopt dus in de volle zon op het heetst van de dag. Het is natuurlijk een kwestie van koelen en drinken, maar ik kreeg vorig jaar het tempo er niet in. Ik hoop dat dat dit jaar wel gaat lukken. Gelukkig zijn er overal verzorgingsposten, dus ik kan veel ijs in mijn pak en onder mijn pet gooien.” 

Over het fietsparcours is Muijs kort. ,,Heen oceaan links en lava rechts, terug lava links en oceaan rechts.” Toch heeft Muijs een plan voor het fietsonderdeel. ,,De eerste 60 kilometer moet je opletten dat je niet in groepjes verstrikt raakt en een drafting penalty oploopt. Daarna krijg je 30 kilometer vals plat naar het keerpunt in Hawi, gevolgd door diezelfde 30 kilometer weer omlaag maar meestal met wind tegen. De laatste 60 kilometer heb je zijwind. Het terrein is daar overigens ook niet vlak, maar geaccidenteerd. Het is niet super steil, maar je moet wel continu schakelen.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Muijs finisht Ironman Hawaii 2017 (Foto: aangeleverd)

Muijs koestert mooie herinneringen aan het zwemmen in Hawaii. ,,Het zwemmen is heel apart. Tijdens een training zwom er ineens een dolfijn naast me en je ziet best veel zeeschildpadden. Het is net een groot aquarium waar je zwemt. Daarnaast is het ook wel griezelig. Als je van het strand wegzwemt zie je eerst een beetje zand op de bodem, dan koraal en daarna duikt de bodem weg. Je ziet alleen maar donker blauw waar vanalles omhoog kan komen. Gelukkig zijn er bij de training altijd wel mensen waarmee je groepjes vormt, zodat je niet alleen zwemt.” 

Met nog een week te gaan begint ook voor Muijs de spanning te komen. ,,Ik heb vanochtend (afgelopen vrijdag, red.) de laatste training in Nederland gedaan, straks in Kona doe ik nog een paar trainingen en dan moet het gebeuren. De spanning begint te komen, al weet ik wat ik kan verwachten, ook met de reis en inchecken van mijn fiets. Het nieuwe is eraf en dat geeft een bepaalde rust. Je weet waar je naartoe gaat en wat je kunt verwachten. Ook het parcours is bekend, je weet waar de moeilijke stukken zitten. Normaal ga ik voor een wedstrijd een paar weken van tevoren erheen en fiets en loop ik alles een keer. Nu is dat natuurlijk wat lastiger.”

Ironman Hawaii vind op zaterdag 13 oktober plaats. De pro mannen starten om 18:35 Nederlandse tijd, gevolgd door de pro vrouwen om 18:40. Bij de Age Groupers gaan de heren om 19:05 van start en de dames om 19:20.