Emotioneel zag hij vorig jaar zijn vader – Gerard Pijnenburg – noodgedwongen uitstappen tijdens Ironman 70.3 Vichy. Het vuurtje brandde toen al enigszins bij Lino Pijnenburg (29) zelf, maar werd pas echt aangewakkerd toen hij zijn vader langs de kant zag zitten. ,,Ik heb toen meteen gezegd dat mijn vader het volgend jaar opnieuw moest proberen. Maar dan wel samen: ik wilde meedoen.”

En dat gaat gebeuren, want Lino schreef zich inderdaad in voor de wedstrijd die op 22 augustus zal plaatsvinden. Zoals zijn vader dat vorig jaar al deed om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa, doen de twee mannen dat dit jaar opnieuw samen met KiKa Extreme en dus opnieuw voor het goede doel. ,,Maar het wordt voor mij nog wel een dingetje”, steekt de jongste Pijnenburg van wal. ,,Ik heb nog nooit een triathlon gedaan. Vorig jaar begon het bij mij al wel een beetje te kriebelen toen ik mijn vader – in aanloop naar Vichy – zag trainen, maar toen hij uiteindelijk de zwemlimiet niet haalde en daardoor moest uitstappen, wilde ik meteen samen revanche nemen.”

Er volgden diverse zwemtrainingen, al heeft Pijnenburg daar naar eigen zeggen nog behoorlijk wat te leren. ,,Qua conditie lukt het wel, maar het is vooral de techniek waar ik enorm op kan verbeteren. Dat moet ik echt nog een beetje onder de knie krijgen. Spannend is dat zeker, maar als ik genoeg mijn best doe, zal het wel goed komen.”

Gelukkig voor Pijnenburg denkt hij dat het lopen hem niet al te veel moeite zal kosten, want ook het fietsen kan nog wel eens, zoals hij zelf zegt, ‘een dingetje’ worden. ,,Ik heb namelijk nog helemaal geen racefiets. Nu train ik zoveel mogelijk op de spinningfiets in de sportschool, maar ik moet zo snel mogelijk een fiets gaan kopen. Zeker omdat negentig kilometer echt wel ver is en het parcours in Vichy natuurlijk ook best heuvelachtig.”

Ondertussen zijn de twee mannen hard bezig om bij elkaar minimaal 10.000 euro op te halen. ,,Het is niet eens dat ik zelf een kind met kanker ken, maar het doel spreekt me gewoon enorm aan. Het bedrag dat we willen ophalen is enorm hoog, maar we hebben verschillende plannen bedacht om het bij elkaar te krijgen. Het leukste idee is misschien nog wel het organiseren van een fietswedstrijd, waarbij niet de snelste, maar juist de langzaamste deelnemer wint.”

Pijnenburg heeft er in ieder geval heel veel zin in om straks in Vichy te starten, maar minstens zoveel om iets voor het goede doel te betekenen en dat straks met zijn vader én een enthousiaste groep Kika Extreme deelnemers te delen. ,,Dat je dat met elkaar mag doen, is heel bijzonder.”

Doneren kan via zijn persoonlijke pagina. Nog voor Vichy zal een groep met KiKa-deelnemers ook van start gaan bij Ironman 70.3 Barcelona. Voor alle informatie en de mogelijkheid om zelf mee te doen, kun je hier terecht.