Tot in de laatste meters spande het erom, maar uiteindelijk was het opnieuw Lionel Sanders die zich van zijn beste kant liet zien. De Canadees dankt zijn overwinning tijdens Ironman 70.3 St. George – het Noord-Amerikaans Kampioenschap – met name aan een indrukwekkende eindsprint. Sanders klokte uiteindelijk 3:42:56 in deze pittige race. De Amerikaanse Sam Long zag net voor de finish de winst aan zijn neus voorbij gaan en moest genoegen nemen met het zilver (+0:05). Met de Deense Magnus Ditlev, die lange tijd aan kop ging, was het podium compleet (+2:15).

Het verslag van de vrouwenrace lees je hier.

Grote groep in het water

Met een tijd van 23:09 minuut legde Sam Appleton het zwemonderdeel als snelste af. Achttien mannen volgden echter verdeeld over twee verschillende linten achter de tweede en derde man – de Amerikaanse Ben Kanute en de Deense Daniel Baekkegard, die naast elkaar zwommen – direct in zijn voeten. Daarmee bevonden negentien topatleten zich op dit punt nog allemaal binnen 20 seconden van elkaar. Onder andere Sanders, de Duitse Andreas Dreitz en Long misten deze groep. Dreitz kwam namelijk als 37e uit het water (+1:38), Sanders als 43e (+1:51) en Long als 46e (+2:14).

Ditlev in de hoofdrol tijdens fietsen

Op de fiets waren het de Amerikaanse Rodolphe von Berg en Ditlev die indruk maakten. Met name Ditlev, want hij slaagde er door een flinke inhaalslag in ver naar voren te fietsen en maar liefst zeventien atleten in te halen in de eerste kilometers van het fietsonderdeel. Daarmee kwam hij achter Von Berg te rijden, die vanaf het begin de koppositie op zich had genomen. De twee wisselden stuivertje op kop, terwijl ondertussen Sanders, Dreitz en Long een gevaar vormden van achter. De grote achtervolgende groep, bestaande uit veertien atleten, slaagden er niet in de drie topfietsers op afstand te houden. De drie mannen voegden zich bij de groep en bleven ook na deze samensmelting goed op de pedalen staan om de achtervolging op Ditlev en Von Berg in te zetten.

Jacht op Ditlev tijdens het lopen

Ze slaagden er niet in om Ditlev en Von Berg op te rapen. Vooral Ditlev zette alles op alles in de laatste kilometers om met een zo groot mogelijke marge aan het lopen te beginnen. De Deen fietste vlak voor T2 weg bij Von Berg en slaagde erin een voorsprong van bijna een minuut te creëren op deze tweede man. De grote groep – met daarin onder andere dus Sanders, Dreitz en Long – trokken pas 2:43 minuut na Ditlev hun loopschoenen aan.

Tijdens het lopen kon Ditlev zijn voorsprong goed gebruiken, want er waren een paar atleten die vanuit de achtervolgende groep de druk opvoerden en hard op kwamen zetten. Sanders hoorde daar uiteraard bij, maar ook Baekkegard en Long liepen met een hoge snelheid naar voren. Ongeveer halverwege het lopen haalden deze drie atleten – die ondertussen een groepje vormden – Ditlev bij.

Beakkegard gediskwalificeerd

Baekkegard maakten na zo’n vijftien kilometer een move, maar zou later gediskwalificeerd worden voor het niet uitzitten van een stayer penalty. Of hij op dat punt niet op de hoogte was van deze penalty of juist bewust even speelde met zijn concurrentie is niet duidelijk. Het had wel effect, want Sanders voerde direct het tempo op en voegde zich snel weer bij Baekkegard. Ditlev verdween ondertussen uit beeld. Net zoals Long aanvankelijk, maar uiteindelijk kwam hij weer samen met Sanders op een tweede en derde plaats te lopen. Even leek het dat Long aan het langste eind ging trekken, maar toch perste Sanders er nog een knappe eindsprint uit en wist hij – slechts enkele meters voor Long – de titel veilig te stellen. Long werd dus tweede en Ditlev nam genoegen met brons. Baekkegard finishte nog wel als achtste, maar verdween later uit de resultaten wegens zijn diskwalificatie.