Dat Daniela Ryf zichzelf goed kan coachen – ze brak vorig jaar namelijk met Brett Sutton, de coach die haar langdurig bijstond – liet ze vandaag wel zien tijdens Ironman 70.3 St. George, tevens het Noord-Amerikaans Kampioenschap. De Zwitserse trok vol overtuiging de winst naar zich toe en liet geen enkele dame in haar buurt komen nadat ze de leiding nam op de fiets. Ryf scherpte met haar sterke race ook het parcoursrecord aan tot 4:05:47. De Zuid-Afrikaanse Jeannie Metzler legde de Zwitserse tijdens het lopen het vuur aan de schenen, leek Ryf zelfs even in te gaan halen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Metzler nam uiteindelijk dan ook genoegen met een tweede plaats (+4:28). De Engelse Emma Pallant bekleedde de laatste podiumplek (+5:15).

Het verslag van de mannenrace lees je hier.

Haley Chura haalt pro mannen in tijdens zwemmen 

Een bizar snel zwemmende Haley Chura maakte vandaag menig pro man bang in het water. Er waren verschillende mannelijke pro’s die de Amerikaanse – die twee minuten later startte – aan zich voorbij moesten laten gaan. Chura klokte uiteindelijk 23:51 minuut en sloeg een gat van 49 seconden op de eerste achtervolgster: de Engelse Fenella Langridge. Ryf bracht het er voor haar doen in het water goed vanaf en bevond zich op slechts een kleine minuut achterstand op een vijfde plek. Daarmee bleef ze nog net een handjevol seconden voor de Canadese Paula Findlay. De Engelse Holly Lawrence – die in 2019 een parcoursrecord neerzette in St. George – kwam minder goed tot haar recht in het water, klom als zevende aan wal en keek na dit eerste onderdeel op tegen een achterstand van 1:37 minuut. Pallant lag op dit punt nog op flinke achterstand: de Engelse bereikte als twaalfde (+2:17) haar fiets.

Ryf snel richting kop op de fiets

Zoals we konden verwachten van Ryf, ging de Zwitserse hard van start tijdens het fietsen. Binnen no-time baande ze zich in weg naar voren. Findlay begon ook aan een inhaalslag en kwam na enkele kilometers op een tweede plek te rijden. Wie de sterkste inhaalslag maakte was Pallant. Maar liefst tien atleten haalde ze in om uiteindelijk met nog zo’n dertig kilometer te gaan ook Findlay op te rapen.

Bij aanvang van het lopen genoot Ryf – die met 2:14:12 uur een dik nieuw parcoursrecord klokte voor het fietsen – een voorsprong van ruim zes minuten op Pallant, die tweede lag. Findlay zakte in de laatste kilometers van het fietsen terug in de ranking en wisselde als vijfde (+7:25) naar het lopen.

Lopen

Dat niemand van deze vrouwen nog kans maakte om Ryf te pakken vandaag, leek wel duidelijk. Toch maakte Metzler – die na het fietsen vierde lag en tegen ruim zeven minuten achterstand op keek – het tijdens het lopen nog spannend door hard op Ryf in te lopen. Met de finishlijn in zicht zakte de Zuid-Afrikaanse toch weer terug en zo was het dan ook Ryf die zegevierde. Metzler pakte het zilver en Pallant nam het brons mee naar huis.