Naast het WK Long Distance in Pontevedra stond er gisteren nog een andere race met een WK-waardige startlijst op het programma: Ironman 70.3 St. George. Het enorme prijzengeld trekt veel toppers naar de Amerikaanse staat Utah. Rudolphe Von Berg en Holly Lawrence gingen uiteindelijk aan de haal met de hoofdprijs. Von Berg was Bart Aernouts en Jackson Laundry in een tijd van 3:49:10 krap en ruim twee minuten te snel af. Lawrence maakte het minder spannend, ze kwam in een tijd van 4:06:05 over de finish, acht en tien minuten eerder dan Paula Findlay en Heather Wurtele.

Het parcours liegt er niet om, de atleten moesten werken voor hun prijzengeld. De 1900 zwemmeters werden in één ronde in het Sand Hallow Reservoir afgelegd. Een prachtig meer in een woestijn omgeven door rood zand en rotsen. Vanaf daar reden de atleten via een omweg naar St. George. Er zitten ongeveer 1000 hoogtemeters in het parcours, waarbij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de race de beklimming van Snow Canyon is. In de halve marathon zitten nog eens 300 hoogtemeters, die vooral in de eerste vijf kilometer overwonnen moeten worden.

Bij de heren wist de Amerikaan Eric Lagerstrom na 23:33 minuten als eerste het Sand Hallow Reservoir uit te klimmen. Landgenoten Rudolph Von Berg en Andrew Keily volgden op twintig tellen, met daarna een gat van ruim een minuut waarna atleten één voor één het water uit kwamen. Podiumkandidaten Ben Hoffman en Sebastian Kienle volgden op rond de twee minuten. Bij het fietsen liet Von Berg gelijk zien wie de sterkste was en liet hij Lagerstrom in de eerste twintig kilometer al meer dan een halve minuut achter zich. Halverwege het fietsen kwamen Kienle en Hoffman bovendrijven, Kienle was al op een minuut genaderd, Hoffman nog op anderhalve minuut. Kienle kreeg niet veel later echter een penalty van vijf minuten voor een ‘positioning foul’, waardoor hij zijn harde werk in rook op zag gaan. Opvallend genoeg viel ook Hoffman hierna terug. Aan de top van Snow Canyon, met nog vijftien kilometer te gaan, waren het Sam Long en Bart Aernouts die op posities twee en drie reden, echter wel ruim 3,5 minuten achter Von Berg.

De atleten rijden dwars door woestijngebied rond St. George. (Foto: 3athlon.nl)

Von Berg kon dus met een buffer van 3,5 minuten aan de afsluitende halve marathon beginnen, er zaten hem echter een aantal sterke lopers op de hielen. Long liep langzaam op Von Berg in, terwijl achter Long twee Canadezen een opmars maakten Stephen Kilshaw en Jackson Laundry liepen na tien kilometer op plek drie en vier. Aernouts en Hoffman vochten daarachter schouder aan schouder om plek vijf. Aernouts speelde zijn kaarten goed, pas in de tweede helft van de halve marathon gaf hij echt gas en liet hij eerst Kilshaw en daarna Laundry achter zich voor plek drie. Pas in de laatste vijf kilometer wist hij ook nog Long in te halen voor plek twee. Von Berg was echter te ver weg, hij pakte de winst met een tijd van 3:49:10. Krap twee minuten later kwam Aernouts over de lijn, op 22 tellen gevolgd door Laundry.

(tekst gaat verder onder de foto)

Holly Lawrence wint Ironman 70.3 St. George. (Foto: Ironman.com)

Bij de vrouwen was de Amerikaanse Haley Chura de snelste zwemmer, 24:55 minuten had ze nodig om de 1900 meter te voltooien. In haar voeten kwamen echter ook Holly Lawrence, Jocelyn McCauley (vorige week nog tweede in Ironman Texas), Jennifer Spieldenner en Paula Findlay aan wal. Bij het fietsen vormde er al snel een duo aan kop: Lawrence en Findlay hadden elkaar gevonden, of beter: Findlay wist wie ze moest volgen. Halverwege het fietsen bleek het tempo voor Findlay echter te hoog en moest ze Lawrence laten gaan. Ondertussen hadden de twee dames halverwege wel een voorsprong van 2:30 minuut op McCauley, de nummer drie, opgebouwd. Deze voorsprong wist Lawrence in de twee helft van het fietsen nog verder uit te bouwen naar 3,5 minuten op Findlay en bijna zes minuten op McCauley. In de loopproeve veranderde er niet veel aan dit beeld: Lawrence breidde haar voorsprong nóg verder uit en finishte in een tijd van 4:06:05. Findlay bleef tweede op acht minuten van Lawrence, alleen McCauley werd nog door Heather Wurtele van het podium gelopen, die tien minuten na de winnares over de meet kwam.