Bij het ITU Multisport World Championships in Pontevedra hebben Javier Gomez en Alexandra Tondeur zojuist de wereldtitel Long Distance triathlon gepakt. Een opmerkelijke prestatie van Gomez, die vorige week nog tweede werd bij de WTS Bermuda. Gomez hield met een tijd van 5:05:39 landgenoot en verdedigend kampioen Pablo Dapena en de Slowaak Jaroslav Kovacic krap en ruim zes minuten af. Tondeur was met 5:48:01 twee en drie minuten te snel voor Judith Corachan en Anna Noguera.

Het parcours van het ITU Long Distance wereldkampioenschap bestond uit 3000 meter zwemmen, 113 kilometer fietsen met circa 1500 hoogtemeters en afsluitend 30 kilometer lopen. Wegens het koude zwemwater werd het zwemmen ingekort naar 1500 meter.

Javier Gomez was de snelste zwemmer, maar moest tijdens bij het fietsonderdeel zijn meerdere erkennen in de Kiwi Terenzo Bozzone, die op zijn beurt bij het lopen ver terugviel. Bozzone werd niet alleen voor Gomez voorbij gesneld, maar ook Pablo Dapena en de Sloveense Challenge Almere-Amsterdam winnaar Jaroslav Kovacic. De Sloveen was tot aan de finish in een felle strijd verwikkeld met de Deen Kristian Høgenhaug, maar trok uiteindelijk aan het langste eind voor het brons. Hiermee was er bij de heren een Spaans één-tweetje op het podium met Gomez op één en Dapena op twee en de Sloveen Kovacic dus op drie.

(tekst gaat verder onder de foto)

Alexandra Tondeur pakt de wereldtitel. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de dames was Camilla Pedersen de eerste atlete die voet aan land zette en er op de fiets vandoor ging. Ook op de fiets stond er geen maat op Pedersen, maar bij het lopen ging het fout. Halverwege de dertig kilometer moest ze geblesseerd opgeven. Dit maakte de weg vrij voor de Belgische Alexandra Tondeur om bij het looponderdeel de leiding te nemen én te houden. Achter Tondeur was er een opmars van twee Spaanse dames die lang zij aan zij liepen, maar met een paar kilometer te gaan nam Judith Corachan afscheid van Anna Noguera. Hiermee kleurden er ook bij de dames twee treden op het podium Spaans, al ging het hier om plek twee en drie.