Cameron Wurf blijft zich maar ontwikkelen als triatleet. Afgelopen nacht won de Australiër Ironman Australië en dat deed hij ook nog eens in een nieuw race record: 8:06:18. Vooral zijn zeer sterke fietsonderdeel springt keer op keer in het oog, al is dat niet geheel verwonderlijk gezien het voormalig wielerprof bestaan van de inmiddels meer dan verdienstelijke triatleet. Bij de dames ging de winst naar de Britse Laura Siddall.

Na het zwemmen keek Wurf nog tegen een achterstand van ruim vier minuten aan, toen hij als negende uit het water kwam. Mannen als Matt Franklink, Mark Bowstead en Tim Reed gingen hem voor. Op de fiets reed Wurf echter al een minuut per tien kilometer goed en na iets meer dan vijftig kilometer vond hij definitief aansluiting met de kopgroep. Niet dat dat lang duurde, want het was meteen ‘erop en erover’ en vanaf dat punt bleek Wurf ongenaakbaar. Na 180 kilometer fietsen zette hij zijn fiets terug in de hekken met een voorsprong van 8:38 minuut op Bowstead en 9:19 minuut op Tim Reed, Clayton Fettell en Devis Chevrot.

Terwijl er in de eerste loopkilometers nog wat verschuivingen waren rond de podiumplekken, liep  Wurf onbedreigd naar de overwinning. Hij zag zijn voorsprong wel wat kleiner worden, maar echt spannend werd het al niet meer. Uiteindelijk finishte Wurf dus in een race record van 8:06:18. Reed pakte 3:33 minuut later het zilver en Chevrot het brons met een achterstand van 9:47.

Ook bij de vrouwen een heuse inhaalrace tijdens het fietsen. Laura Siddall kwam als derde uit het water en had toen een achterstand van ruim 6 minuten op Kelsey Withrow en Caroline Steffen. Withrow zou al snel tijd verliezen, maar aanvankelijk was het Steffen die haar voorsprong op Siddall alleen maar groter maakte tot zelfs ruim 8 minuten na 60 kilometer. Die achterstand was na 170 kilometer fietsen echter rechtgetrokken en bij het ingaan van de wisselzone zelfs omgebogen in een voordeel van 34 seconden voor Siddall.

Tijdens het lopen kwam Steffen nog wel dichterbij, na 9 kilometer liepen de twee dames zelfs een paar kilometer samen, maar uiteindelijk bleek Siddall toch over de langste adem te beschikken. Toen Siddall na 9:11:59 over de finish kwam, had ze dan ook een voorsprong van 5:30 minuut op Steffen. Jessica Mitchell pakte uiteindelijk het brons, maar keek wel tegen een achterstand aan van bijna 56 minuten.