Ze ging met startnummer 1 van start, maar Rachel Klamer slaagde er niet in om ook eerste te worden tijdens de World Cup in Madrid. Al vanaf het fietsen keek ze tegen een achterstand aan, ze miste de kopgroep op een haar na, en die kreeg ze nergens meer goedgemaakt. Uiteindelijk finishte ze als 9e. De wedstrijd werd gewonnen door de Franse Emilie Morier.

Lotte Wilms was de eerste Nederlandse die uit het water kwam en bezette na de 750 meter een twaalfde plaats. Alle dames kwamen overigens in een groot lint uit het water, dus echt veel zeiden de posities nog niet. Rani Skrabanja en Rachel Klamer stapten als respectievelijk 25e en 26e op het droge.

Terwijl de dames nog in één groot lint uit het water kwamen, ontstond er op de fiets al snel een kopgroep van tien dames die voornamelijk door de Britse Sophie Coldwell werd aangevoerd. In de achtervolgende groep, op zo’n dertig seconden, zaten onder andere Klamer, Skrabanja en Quinty Schoens. Wilms had toen al een achterstand van meer dan een minuut, Jony Heerink van ruim 2:30 minuut. Joyce Caro, die haar debuut maakte bij een World Cup, schommelde achteraan op meer dan drie minuten achterstand. Gedurende het fietsen werden de verschillen tussen de kopgroep en achtervolgende groepen niet veel groter of kleiner.

Het waren dan ook deze groepen die in dezelfde volgorde van de fiets kwamen. Rachel Klamer wisselde als snelste van de achtervolgende groep en had toen nog steeds iets meer dan 30 seconden achterstand. Ondertussen trok de Franse Emilie Morier aan de kop flink door en werden de eerste serieuze verschillen gemaakt. Die rol werd halverwege overigens overgenomen door haar landgenote Sandra Dodet, terwijl Morier wel in haar kielzog meekon.

Uiteindelijk werd de wedstrijd pas in de slotfase beslist. Tot in de laatste meters gingen Dodet en Morier zij aan zij, constant het tempo opvoerend. Uiteindelijk was het Morier die in de eindsprint de sterkste bleek en na 1:02:18 het goud opeiste. Een seconde later pakte Dodet het zilver en het brons was voor de Italiaanse Angelica Olmo. Zij zat twaalf seconden achter de winnares.

Klamer eindigde als 9e, op 51 seconden achterstand. Schoens werd 34e op 2:41 minuut achterstand. Skrabanja eindigde op 3:32 als 37e terwijl Lotte Wilms 43e werd op 4:33. Heerink werd 52e op 7:01 en Joyce Caro 55e op 9:55.