Met nog minder dan twee weken te gaan tot Ironman Hawaii, het WK waar vrijwel iedere triathlonliefhebber naar uitkijkt, heeft de Canadese Lionel Sanders een flinke portie vertrouwen getankt door de overwinning bij Ironman 70.3 Augusta op zijn naam te schrijven. Dat deed hij onder andere ten koste van de Zuid-Afrikaanse Bradley Weiss en Braziliaanse Andre Lopes.

Sanders, die lange tijd door blessureleed werd geteisterd en daarom zeker niet als grootste favoriet wordt gerekend voor een topklassering op Hawaii, is desalniettemin een pro die áltijd in de gaten wordt gehouden. Vandaag bleek dus maar eens te meer waarom dat zo is. Overigens was dat niet direct in de wedstrijd duidelijk, want met een achterstand van twee minuten op de Amerikaanse Hunter Lussi, die 21:07 minuut zwom, kwam Sanders als tiende uit het water. Daarmee had hij al een behoorlijke achterstand op een aantal grote favorieten als Weiss en de Duitse Nils Frommhold.

Op de fiets reed Sanders echter al snel naar voren en vond hij uiteindelijk, na ongeveer zestig kilometer, aansluiting met de kop van de wedstrijd. Op dat moment gingen Weiss, Frommhold en Sanders als trio aan de leiding. Deze situatie bleef ongewijzigd tot de tweede wisselzone.

Ook de eerste loopkilometers bleven de drie kemphanen zij aan zij lopen, wat een interessante en spannende wedstrijdsituatie opleverde. Frommhold was de eerste die er af moest en na acht kilometer al een achterstand van een minuut opliep. Die achterstand zou in de slotfase forst toenemen. Sanders en Weiss bleven tot het vijftien kilometerpunt echter wél bij elkaar.

Vanaf dat moment plaatste Sanders nogmaals een versnelling en dat tempo kon hij ook vasthouden. In de slotkilometers liep de Canadees dan ook nog behoorlijk uit, om uiteindelijk te winnen in een tijd van 3:42:19 uur. Weiss volgde op een tweede plek in 3:44:02 uur en de Braziliaanse Andre Lopes pakte in een tijd van 3:47:56 uur het brons. Dit was onder andere te danken aan het feit dat Frommhold in de laatste kilometers helemaal stuk ging, veel tijd verloor en zelfs nog achter zijn landgenoot Marc Duelsen vijfde werd.

Bij de vrouwen werd de wedstrijd gedomineerd door Amerikaanse atletes. Chelsea Sodaro won de race in 4:07:36. Sarah Piampiano pakte het zilver in 4:12:19 en Lauren Barnett maakte het Amerikaanse podium compleet 4:18:46.