Toptriatleet Lionel Sanders heeft zojuist laten zien helemaal klaar te zijn voor Challenge Daytona, waar hij vorig jaar won en begin december zal deelnemen aan de PTO 2020 Championship om het daar op te nemen tegen de beste atleten ter wereld: hij heeft niet alleen het nationaal uurrecord verbroken, hij heeft het ook verpulverd. Waar het voormalig uurrecord op naam van Ed Veal nog 47.59 kilometer betrof, scherpte Sanders dat aan tot maar liefst 51.304 kilometer. Dat betekende dat hij ook het voormalig werelduurrecord van profrenner Jens Voigt verbeterde, dat op 51.115 meter stond: een extra doel dat Sanders zichzelf had gesteld.

Er was overduidelijk veel moeite in de poging gestoken en ook om het voor de kijkers interessant te maken, want niemand minder dan de Belg Victor Campenaerts sprak Sanders – vanuit de Giro, waar de huidig werelduurrecordhouder (55.089 meter, red.) nu rijdt – toe. ,,Voor jou zal het niet zo pijnlijk worden”, begon hij met een lach. ,,Je Zwift zóveel en daar ervaar je precies hetzelfde gevoel dat je nu ook zult hebben, namelijk dat je nergens je benen rust kunt geven en constant druk op de pedalen uitoefent. Geniet van de eerste dertig minuten, die worden leuk. Maar die laatste dertig minuten: dan wordt het afzien. Zie dat je daar doorheen komt. Heel veel succes.”

Bijzonder ontspannen gaf Sanders nog een reactie, slechts een minuut voordat hij van start ging. ,,Het is geweldig om dit te horen”, doelend op de videoboodschap van Campenaerts. ,,Al het werk is nu gedaan, dus nu komt het leuke gedeelte. Ik hoop vooral dat ik niet val bij de start of in de eerste bocht, maar daarna ga ik gewoon een uur lang zo hard mogelijk rijden. Ik weet dat er veel mensen kijken en dat betekent heel veel voor mij. Ik voel me verbonden met de wereld door wedstrijden te racen, iets dat ik dit jaar enorm mis. Heerlijk dat ik nu dit kan doen.”

En dat hij genoot, bleek al wel uit de voortvarende start van Sanders. Na een kwartier kwam hij door met een gemiddelde van ruim 50.8 kilometer per uur, waarmee hij dus direct liet zijn wat zijn ambities waren. Het tweede kwartier versnelde hij zelfs nog wat, terwijl Sanders in zijn karakteristieke, ietwat schuddende stijl bleef fietsen en na een half uur door kwam met een gemiddelde snelheid van ongeveer 51.2 kilometer per uur.

(tekst gaat verder onder foto)

Sanders breekt record. (Foto: 3athlon.nl)

Al snel bleek Sanders maar weer eens een man van de lange adem, want ook het derde kwartier wist hij het tempo nog ietwat op te schroeven: na 45 minuten kwam hij door met een gemiddelde van bijna 51.3 kilometer per uur. Daarmee leek het op dit punt al vrij zeker dat hij het voormalig nationaal uurrecord zou verbeteren.

En zo gebeurde dan ook, want na 55:33 minuut passeerde hij dat punt van 47.59 kilometer. De rem ging er echter niet op, want Sanders beukte nog even voluit door en bleef zijn gemiddelde snelheid opvijzelen. Uiteindelijk bereikte hij na zestig minuten de afstand van 51.304 meter. ,,Victor had gelijk: die laatste dertig minuten waren verschrikkelijk”, sprak Sanders nadat hij had aangegeven dat hij nauwelijks nog kon lopen. ,,Maar ik weet ook weer extra goed dat ik hier voor leef. Ik ging goed van start en voelde dat ik dit kon volhouden. Toch was de pijn significant meer in het laatste half uur, maar ben blijven pushen. Ik hoop dat iemand het snel verbeterd, want ik vond het leuk om te doen dus wil best nog een keer.”

(Foto: 3athlon.nl)