Een fiets met ontwikkelingskosten á 100.000 euro, ruim twee maanden trainingsstage in Namibië, een helm volgens de nieuwste regels der aerodynamica, drie weken acclimatiseren in Mexico: het zijn zomaar wat dingen die voormalig triatleet Victor Campenaerts over had voor zijn werelduurrecordpoging van zojuist. Maar het was het waard, want de Belg slaagde in zijn poging: in zestig minuten reed hij maar liefst 55.089 meter. ,,Fantastisch. Ik wist dat ik goed bezig was en dat is ontzettend motiverend..”

Het werelduurrecord was tot vandaag in handen van Bradley Wiggins en stond op 54 kilometer en 526 meter. Al tien keer werd geprobeerd dat te verbeteren, maar niemand slaagde daar eerder in. Overigens reed Wiggins in Londen, waar de omstandigheden niet bepaald ideaal waren. Campenaerts koos voor een verstandigere locatie: Mexico.

Het was Campenaerts die de eerste kilometer desondanks ongeveer twee seconden langzamer dan Wiggins aflegde, maar de Brit gaf toentertijd al aan dat hij die eerste 1000 meter eigenlijk te hard had gereden. Na 5000 meter reed Campenaerts exact dezelfde tijd als Wiggins en waren de twee seconden dus alweer goedgemaakt. Na 7500 meter waren de rollen precies omgedraaid: op dit punt had Campenaerts twee seconden virtuele voorsprong op Wiggins en die voorsprong zou telkens groter blijven worden. Halverwege, na 30 minuten dus, had Campenaerts al een voorsprong van 250 meter te pakken.

Dit was wel het punt waarop Campenaerts het, in ieder geval afgaande op zijn rondetijden, wat lastiger begon te krijgen. ,,Ik had wel door dat ik het moeilijk had. Zo’n uur slaat keihard terug. Ik probeerde realistisch te blijven, een beetje gas terug te nemen en op karakter door te gaan en uiteindelijk weer te versnellen.”

Zijn rondetijden zakten in, zij het slechts met een paar honderdsten, en heel af en toe verloor hij zelfs een klein beetje ten opzichte van de rondetijden van Wiggins. Gelukkig voor Campenaerts was dit een uitzondering en lag zijn gemiddelde nog steeds een stukje hoger.

Uiteindelijk lukte het Campenaerts zijn hoge tempo te handhaven – in de laatste rondes versnelde hij zelfs nog bijzonder knap – en reed hij dus 55.089 meter in een uur. ,,Het was een geweldige reis. Zo’n werelduurrecordpoging brengt behoorlijk wat druk met zich mee, maar ik heb de magische grens van 55 kilometer per uur gebroken.”