Vorig jaar vond voor het eerst in Nederland een Triple Mix plaats, tijdens DUIN Triathlon & Duathlon in Almere om precies te zijn. Dat spectaculaire format, waarbij deelnemers drie keer achter elkaar – en in wisselende volgorde – een ultrakorte triathlon afleggen, was toen alleen voorbehouden aan topatleten binnen de Eredivisie en 1eDivisie. Maar nu roept de organisatie, Start2Finish, ook een ‘open serie’ in het leven. Volgens Stijn Jansen, hij werd vorig jaar zevende bij de Eredivisie-wedstrijd, een kans die niemand moet laten liggen. ,,Ik ken geen format dat spectaculairder is. Het gaat hard, het is onvoorspelbaar. En de entourage in Almere is geweldig.”

Volgens Jansen is dit soort ontwikkelingen dan ook precies wat de triathlonsport nodig heeft. ,,Pas als je het doet, begrijp je hoe gaaf dit is. In het begin twijfel je misschien omdat het zo anders is, maar je moet het gewoon op je af laten komen. Probeer het maar eens, dan snap je wat ik bedoel. Het is van begin tot eind spannend, je weet nooit precies waar iedereen zit en iedereen heeft kans om posities te verspelen of juist te winnen. Vorig jaar begon ik bijvoorbeeld als 70ste aan het eerste looponderdeel, maar kwam ik als eerste terug.”

Jansen werd toen dus zevende, terwijl Marco van der Stel de wedstrijd naar zich toe trok. Voor dit jaar heeft Jansen zijn pijlen in ieder geval op een overwinning gericht. ,,Dat roep ik al de hele winter. Ik wil winnen in Almere. Ik wil altijd meer. Altijd hoger en altijd harder. En dan zeker graag in Almere, want ik heb geloof ik nog nooit zoveel applaus gehad als tijdens de Triple mix van afgelopen jaar. Overal langs het parcours stonden mensen te schreeuwen, zelfs mensen die ik helemaal niet ken.”

Waar Jansen dus op topniveau wil gaan presteren, hoopt hij zeker dat ook veel recreanten de Triple Mix een kans geven nu ze dat voor het eerst kunnen doen. ,,Het klinkt als een format waar je heel moe van wordt, maar dat valt best mee. Na de eerste serie zit je vol adrenaline, na de tweede serie begin je wat vermoeidheid te voelen en na de derde zit het er alweer op. Tussendoor heb je tien minuten om te herstellen, wat te drinken of wat gelletjes te nemen. Ik weet zeker dat iedereen dit dit probeert, het ook gaaf gaat vinden.”