Dik onder de negen uur en van start tot finish aan de leiding: Lisa Norden heeft vandaag een geweldige dag bij Ironman Kalmar beleefd. In eigen land ging de Zweedse direct tijdens het zwemmen aan de leiding en tot en met de finish bleef die situatie ongewijzigd.

Na 56:12 minuut – niet een bijzonder snelle zwemtijd dus – kwam Norden terug uit het water en toen had ze een voorsprong van 46 seconden op de Deense Michelle Vesterby, Franse Justine Mathieux en Britse Susie Cheetham. Dat waren meteen ook de hoofdrolspelers van de dag, al draaide dus eigenlijk alles om Norden.

Norden, bekend om haar altijd sterke fietsonderdeel, zag haar voorsprong op de fiets al snel groeien en dat gebeurde feitelijk 180 kilometer lang. Eenmaal terug in T2 was haar voorsprong op Mathieux bijna tien minuten, terwijl Cheetham op elf minuten volgde en Vesterby, op dat moment ingehaald door Laura Zimmerman, op ruim een kwartier achterstand aan de marathon begon.

Die marathon werd dan ook niet echt spannend meer; Norden verzaakte nergens, liep sterk en stelde haar overwinning na 8:47:03 veilig. Mathieux werd tweede in 8:54:21 en Cheetham derde in 8:56:17.