Na de teleurstellende Nederlandse individuele prestaties tijdens het Olympisch Test Event in Parijs, heeft Nederland zojuist een mooie opsteker beleefd met een zesde plaats bij de Mixed Team Relay tijdens het Olympisch Test Event. Lang leek een topklassering er niet in te zitten, maar vooral Rachel Klamer knokte zich in de laatste heat keihard terug naar een zesde plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Duitsland, dat Groot-Brittannië in een mooie eindsprint versloeg.

De Mixed Team Relay werd – net als de Para World Cup gisteren – omgetoverd tot een duathlon. De slechte waterkwaliteit van de Seine noopt de organisatie om het zwemonderdeel te schrappen

Heat 1 – Mitch Kolkman laat zich van voren zien, tempo nét te hoog

In de eerste heat stoof Mitch Kolkman meteen weg tijdens de eerste run, waarbij hij – en dat was indrukwekkend gezien de zeer korte afstand van 900 meter – een gaatje van een paar seconden wist te pakken. Aan het einde van de run kwam de groep echter toch nog terug en zo ontstond een enorm peloton met 21 atleten – alle landen bij elkaar – op de fiets. Dat bleef ook zo, tot werd begonnen aan de afsluitende 1800 meter run: toen vloog Spanje uit de wisselzone alsof er levens op het spel stonden en daarmee pakte het land een voorsprong van een paar seconden. Toch veranderde dat ook weer en ontstonden er wat meer groepjes richting de tweede heat en uiteindelijk waren het Brazilië en Frankrijk die hun tweede atleet als eersten wegtikten. Voor Kolkman lag het tempo tijdens de tweede run net te hoog; hij volgde als negende en tikte Barbara de Koning op 14 seconden achterstand weg.

Heat 2 – Barbara de Koning verliest tijd en zakt naar achteren

Terwijl TriathlonLive in de tweede heat problemen ondervond met de livestream – de verbinding viel volledig weg en de race was niet meer te volgen – ging Frankrijk er in de vorm van Cassandre Beaugrand hard vandoor tijdens de run. Toch zag zij op de fiets ook Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije, Brazilië en België weer aansluiten. Tegelijkertijd verloor Barbara de Koning namens Nederland juist tijd en kwam zij achteraan in het veld te rijden.

In de afsluitende run van de tweede heat was het toch weer Beaugrand die namens Frankrijk een mooie voorsprong wist te pakken: dertien seconden voor Duitsland, zeventien seconden voor België en 28 seconden voor Groot-Brittannië tikte ze de derde atleet weg en daarmee lag Frankrijk in een geweldige positie. De Koning was ondertussen weggezakt naar de achttiende plaats, met een achterstand van 1:17 minuut.

Heat 3 – Richard Murray wint posities terug

De derde heat werd gedomineerd door Frankrijk: vooral op de fiets wist Leo Bergere zijn voorsprong te vergroten om uiteindelijk met ruim 20 seconden voorsprong op België te beginnen aan de afsluitende run. Duitsland volgde als derde op dertig seconden. Ondertussen deed Richard Murray namens Nederland goede zaken; hij vond op de fiets aansluiting in een groep, waardoor hij iets van de achterstand kon goedmaken. Uiteindelijk begon hij met 1:06 minuut achterstand aan de laatste 1800 meter hardlopen.

Tijdens de run was Jelle Geens werkelijk fantastisch; voor België wist hij de achterstand op Frankrijk enorm te verkleinen, waardoor alle kansen voor de vierde en beslissende heat nog open lagen. Bij het wegtikken van de vierde atleet was de achterstand van België teruggelopen tot nog slechts 9 seconden, terwijl daarachter een groepje met Portugal, Hongarije, Australië, Groot-Brittannië en Duitsland volgde: deze groep zat op een halve minuut achterstand. Murray deed ook tijdens het laatste looponderdeel zeer goede zaken; hij liep terug naar een elfde positie en de achterstand was teruggelopen tot 1:03 minuut.

Heat 4 – Rachel Klamer vecht zich verder naar voren, mooie top 6

In de vierde heat ging de race nog volledig op de schop; lang leek het alsof Frankrijk de wedstrijd zou winnen, maar in de laatste kilometer van de laatste run kwamen Groot-Brittannië en Duitsland toch nog langszij. Namens Groot-Brittannië was het Beth Potter die het tempo dicteerde en Laura Lindemann haakte namens Duitsland aan. Toen ze voorbij gingen aan Lombardi, moest de Franse atlete direct lossen, waardoor de strijd om het goud nog tussen Groot-Brittannië en Duitsland ging. Met nog 200 meter te gaan trok Lindemann een sprint aan en ook al probeerde Potter nog wat terug te doen, was het Duitsland dat er met een prachtige overwinning vandoor ging. Groot-Brittannië werd dus tweede en België derde op 19 seconden achterstand.

Klamer beleefde ondertussen een geweldige race: zowel tijdens de eerste run, het fietsonderdeel en de tweede run won ze posities en tijd terug. Uiteindelijk knalde ze naar een mooie zesde plaats.