Het leek er lang, heel lang zelfs op dat Pieter Heemeryck de winst bij de PTO Asian Open zou pakken, maar met nog acht kilometer te gaan was het uitgerekend Kristian Blummenfelt – de Noor wilde héél graag zijn eerste PTO race winnen – die voorbij ging aan de Belg en uiteindelijk de overwinning opeiste.

Tijdens het zwemmen ontstonden er eigenlijk geen serieuze verschillen; vrijwel de hele groep bleef bij elkaar, aangevoerd door Aaron Royle die na 25:40 minuten als eerste uit het water kwam en zijn 2 kilometer erop had zitten. Slechts drie atleten misten de aansluiting: Mike Phillips volgde op 1:42 minuut, Sam Long op 3:56 minuut en Matt Burton op 4:17 minuut. Dat Long, die werd gezien als één van de favorieten, op achterstand zou raken tijdens het zwemmen was geen verrassing, maar dat die achterstand zó groot was, wel degelijk.

Op de fiets vond ook in de grote groep een eerste schifting plaats: Mika Noodt, Pieter Heemeryck, Kristian Blummenfelt, Aaron Royle en Ben Kanute gingen er met z’n vijven vandoor, al volgde er een groep met onder andere Josh Amberger, Sam Appleton, Daniel Baekkegard, Florian Angert en Jason West op ongeveer een halve minuut. Op dat moment was Sam Laidlow al uitgestapt: de Fransman die vorig jaar nog tweede werd op Kona, liet voor de start al weten ziek te zijn, probeerde het nog wel in Singapore, maar dus zonder succes.

Iemand die het ook probeerde, al vroeg op de fiets, was Heemeryck. De Belg reed na iets meer dan tien kilometer uit het kopgroepje weg en keek niet meer achterom. Zijn tempo lag zo hoog dat hij binnen een paar kilometer een voorsprong van bijna een halve minuut op Blummenfelt, Noodt en Royle pakte, terwijl de andere mannen verder naar achteren zakte. Tegelijkertijd was ook de tweede uitvaller een feit; Gustav Iden kwam in een bocht ten val en blesseerde zichzelf teveel om de nog door te gaan.

Tekst gaat verder onder video

Heemeryck bleef zich tijdens het fietsen goed koelen – verstandig, gezien de warmte – en ondertussen vooral heel hard doorrijden. Ook al werd er door Blummenfelt, Noodt en Royle op hem gejaagd, zag hij zijn voorsprong langzaam maar zeker toenemen. Met nog dertig kilometer te gaan was zijn voorsprong al ruim een minuut en op dat moment verloor Royle nog eens een extra halve minuut, en dus de aansluiting met Noodt en Blummenfelt, vanwege problemen met zijn ketting.

In de laatste twintig kilometer wist Heemeryck zijn voorsprong nog flink uit te breiden; nergens deed hij rustig aan en hij ging volle bak om met een zo groot mogelijk voordeel aan de afsluitende 18 kilometer hardlopen te beginnen. Overigens twijfelde hij nog even of hij in zijn laatste fietsronde (van acht rondes) zat, maar die bevestiging kreeg hij van een motard die naast hem reed. Terug in T2 was zijn voorsprong op Blummenfelt opgelopen tot maar liefst 1:50 minuut en ook Noodt volgde met diezelfde achterstand. De Pool Kacper Stepniak volgde als vierde (+2:26) en Baekkegard (+2:56) als vijfde. Eén van de snelste lopers van het veld, Jason West, volgde als zevende op 4:32 minuut achterstand. Opvallend detail was dat Heemeryck zo’n dertig seconden langer deed over z’n tweede wissel dan de mannen die achter hem volgden.

Terwijl in de eerste kilometers Noodt al snel naar achteren zakte, begon Blummenfelt op Heemeryck in te lopen. Na de eerste van drie looprondes, en dus 6 kilometer, had hij al veertig seconden van zijn achterstand afgesnoept en zat Blummenfelt net iets meer dan een minuut achter de koploper. Ondertussen was West al opgerukt naar een derde plaats, want zoals altijd vloog hij weer over het parcours en ook hij had al een minuut van zijn achterstand goed gemaakt, waardoor hij nog 3:30 minuut had te overbruggen in de laatste 12 kilometer.

Met nog acht kilometer te gaan was het moment daar: Blummenfelt had zijn achterstand goed gemaakt en zonder genade ging hij voorbij aan Heemeryck. Er was geen moment dat Heemeryck nog probeerde aan te haken, wetende dat ook West steeds dichterbij kwam en dus wachtte hem nog een aantal lastige kilometers in de strijd om het zilver. Blummenfelt was ondertussen op ramkoers om zijn eerste en lang gekoesterde PTO-overwinning te claimen.

Het was meteen ook het moment dat de wedstrijd beslist werd; Blummenfelt liep naar de overwinning en het tempo van West stagneerde een beetje, waardoor Heemeryck zich geen zorgen meer hoefde te maken over de welverdiende tweede plaats.

Blummenfelt won de race in 3:20:48. Heemeryck werd tweede in 3:22:47 en West derde in 3:24:03.