Een klein kwartier; zo groot was de voorsprong die Lisa Norden had toen ze aan de marathon van Ironman Cozumel begon. Maar een Long Distance heet niet voor niets ‘Long Distance’ want is lang en dus kan er tijdens de run nog heel veel gebeuren. Norden stortte helemaal in en werd in de slotfase ingehaald door de Spaanse Gurutze Frades. De ietwat verrassende winnares behaalde zo een geweldige overwinning en beleefde een dag om nooit te vergeten.

Na het zwemmen – Margie Santimaria zette met 46:27 minuut de snelste tijd tijd – lag Frades nog niet direct goed in de wedstrijd; ze kwam als achtste uit het water, maar had toen een achterstand van meer dan vijf minuten. Op de fiets begon Frades al snel naar voren te rijden.

Toch lag Norden toen al ver voor haar, want de Zweedse favoriete kwam als tweede uit het water, meteen achter Santimaria, en begon op de fiets al snel het hardst van iedereen te rijden. Al na 40 kilometer was haar voorsprong meer dan vier minuten en gedurende de 180 kilometer zou die voorsprong alleen maar groter en groter worden en uiteindelijk dus oplopen tot bijna vijftien minuten. Tijdens het fietsen rukte Frades op naar de vijfde positie en samen met Ewa Komander begon ze aan de marathon, op ruim 22 minuten achterstand.

Die achterstand van 22 minuten betekende dus ook dat Frades, die uiteindelijk niet alleen Norden inhaalde, maar ook Anne Reischmann, Svenja Thoes en dus Ewa Komander, meer dan een halve minuut per kilometer harder liep dan Norden. Net iets voor het 35 kilometer-punt ging ze voorbij aan Norden en vanaf dat moment werd haar voorsprong ook alleen maar groter. Niet heel verwonderlijk ook: Frades liep een marathon in 2:54 uur.

Frades trok de overwinning naar zich toe in een tijd van 8:40:47. Norden kon haar tweede positie wel vasthouden en die claimde ze na 8:46:36. Kylie Simpson, die tijdens de marathon veel posities won, werd uiteindelijk derde in een tijd van 8:47:36.