Het ging niet zo hard als vorig jaar – toen won Kristian Blummenfelt de race in 7:21, de snelste tijd ooit op een Long Distance – maar daar zal Magnus Ditlev niet van balen: hij heeft zojuist zijn eerste Ironman-overwinning geboekt toen hij als eerste over de streep van Ironman Cozumel kwam. De Deen won op indrukwekkende manier en heeft na zijn overwinning bij Challenge Roth zijn tweede wedstrijd van wereldniveau gewonnen.

Toen de Belg Pamphiel Pareyn als eerste uit het water kwam na 41:28 minuut (stroming constant in de rug, red.) was het zoals wel vaker Ditlev die een behoorlijke achterstand had; hij kwam als twaalfde uit het water en lag toen iets meer dan twee minuten achter. Terwijl er op de fiets een grote kopgroep van negen man ontstond, met onder andere Rudy von Berg, Pieter Heemeryck en Andy Potts, begon Ditlev aan zijn achtervolging.

Terwijl de wedstrijd aanvankelijk wat werd uitgesteld vanwege het slechte weer, trok het ondertussen helemaal open en werd het bloedheet. Het deerde Ditlev niet, want al na vijftig kilometer vond hij aansluiting bij de kopgroep, die tot dan toe ongewijzigd was. Lang bleef Ditlev niet in die groep rijden, want zoals wel vaker maakte de Deen het verschil op de fiets, bleek hij van een totaal ander niveau en reed hij bij iedereen weg.

Gedurende het fietsonderdeel zag Ditlev zijn voorsprong oplopen tot 1:56 minuut op Heemeryck, die op zijn beurt ook uit de kopgroep was ontsnapt en dus als tweede aan de marathon begon. Die aanvankelijke kopgroep was na 180 kilometer sowieso volledig uit elkaar gevallen, want na 4:38 minuut volgden alleen de nummers drie en vier: Von Berg en Potts.

Terwijl Ditlev meteen lekker in zijn ritme zat, viel Heemeryck na iets meer dan zeven kilometer weg uit de wedstrijd; de Belg stapte om nog onduidelijke redenen uit en zag een finish dus in rook opgaan. Ondertussen was het de Braziliaan Fernando Toldi die aan een mooie opmars begon, terwijl Potts en zeker Von Berg het lastiger hadden en van het podium wegzakten. Na 28 kilometer had Ditlev een voorsprong van 4:31 minuut op Toldi, van 6:13 minuut op de ook naar voren gelopen Jan van Berkel en 6:18 minuut op Potts. Pareyn zat daar weer een handvol seconden achter, terwijl Von Berg al ruim zeven minuten achterstand had opgelopen en dus zesde lag.

Ditlev kwam in de laatste kilometers niet meer in gevaar en won de race in 7:50:41. Van Berkel ging nog voorbij aan Toldi en werd tweede in een tijd van 7:53:20. Toldi werd dus derde in 7:54:00.