Het leek er vrijwel de hele wedstrijd op dat Taylor Knibb de PTO US Open zou winnen en daarmee 100.000 dollar, maar in de slotfase van de run was het Ashleigh Gentle die de wedstrijd in haar voordeel besliste. Tijdens het lopen maakte ze een achterstand van 7 minuten goed en daarmee was Gentle een meer dan terechte winnares. Hieronder vind je – van beneden naar boven – alle updates van wat er in de wedstrijd gebeurde, waaronder Sarissa de Vries die tijdens het lopen helemaal wegviel en 22e werd, terwijl Lotte Wilms juist een sterke run had en twaalfde werd.

4:02:00 – Het lijkt erop dat Sarissa de Vries is uitgestapt tijdens de run. Lotte Wilms daarentegen finishte zojuist op een prachtige twaalfde plaats en is daarmee nog mooi naar voren gelopen.

4:00:00 – De top tien vrouwen:

Tekst gaat verder onder afbeelding

3:40:00 Taylor Knibb en Lucy Charles behouden hun podiumplekken en finishten als tweede en derde.

3:37:00 – Ashleigh Gentle wint de PTO US Open en daarmee 100.000 dollar.

3:30:00 – Met nog 2.5 kilometer is het een feit: Ashleigh Gentle passeert Taylor Knibb en is de nieuwe koploopster in de wedstrijd.

3:24:30 – Met nog vier kilometer te gaan lijkt de wedstrijd echt in het voordeel van Ashleigh Gentle beslist te worden. Ze ligt nog maar een minuutje achter Knibb, die niet meer vooruit lijkt te komen.

3:21:00 – Paula Findlay zakt helemaal weg in het veld; het levert Sarissa de Vries positiewinst op. De Nederlandse loopt nu weer negende.

3:13:00 – Nog 6 kilometer te gaan en koploopster Taylor Knibb begint te wandelen. Ashleigh Gentle komt alweer een minuutje dichterbij en heeft nog drie minuten achterstand.

3:09:00 – Sarissa de Vries zakt opnieuw een plekje naar achteren; ook Joycelyn McCauley gaat haar voorbij en dus ligt De Vries nu tiende.

3:08:00 – Ashleigh Gentle gaat nu ook voorbij aan Lucy Charles en is dus de nieuwe nummer twee. Met nog 7.5 kilometer te gaan heeft Gentle ook weer een minuut goedgemaakt op Knibb: haar achterstand is nog maar vier minuten.

3:00:00 – Drie uur geracet en Taylor Knibb lijkt zich goed te handhaven. Op vier minuten achterstand loopt Lucy Charles nog steeds tweede. Ashleigh Gentle komt echter heel snel dichterbij en ligt derde, op nog maar vijf minuten achterstand. De finish is nog 9.5 kilometer te gaan.

Taylor Knibb nog steeds aan de leiding.

2:55:50 – Sarissa de Vries is ingehaald door Rebecca Clarke en ligt nu negende, op meer dan negen minuten achterstand. In een paar kilometer verliest de Nederlandse dus meerdere minuten. Met nog elf kilometer te gaan loopt Jocelyn McCauley nog maar dertig seconden achter haar en lijkt het een bijzonder zware race voor De Vries te gaan worden.

2:48:23 – Ashleigh Gentle is bezig aan een enorme inhaalslag en heeft zojuist Flora Duffy ingehaald. Gentle ligt nu dus derde en is op jacht richting Lucy Charles.

2:39:13 – Sarissa de Vries verliest nu snel tijd tijdens de run en is ingehaald door Ashleigh Gentle. Met een achterstand van 7:38 ligt De Vries achtste, op nog slechts twintig seconden gevolgd door Rebecca Clarke.

2:36:00 – Flora Duffy loopt weg uit de achtervolgende groep en loopt momenteel dus derde. De Olympisch Kampioene wordt ingeschat als snelste loopster van de dag en heeft dus zicht op een topklassering.

2:33:30 – Al direct na de tweede wisselzone verliest Sarissa de Vries de aansluiting met het groepje waarin ze zat: ze gaf vijftien seconden toe.

2:24:35 – Taylor Knibb keert als koploopster terug in T2 en begint aan haar vijf rondes – 18 kilometer in totaal – hardlopen. Lucy Charles volgde op bijna vier minuten achterstand. De groep daarachter, met nog steeds Sarissa de Vries daarin, kwam door op een kleine zes minuten achterstand.

2:13:30 – Ook in de laatste fietskilometers verzwakt Taylor Knibb niet. Haar voorsprong op Lucy Charles is opgelopen tot drie minuten en de achtervolgende groep met Sarissa de Vries volgt op ruim vijf minuten achterstand. De vrouwen moeten nog acht kilometer fietsen, voordat ze beginnen aan de afsluitenden 18km run.

1:45:30 – Lucy Charles rijdt nog steeds tweede – op 2:20 minuut achterstand – maar baart vooral opzien omdat ze verschillende bidons liet vallen, die ze die niet in haar bidonhouder (achter haar zadel) kreeg.

1:40:00 – Sterk! Ze werd even gelost, maar inmiddels sluit Sarissa de Vries ook weer aan bij het achtervolgende groepje. Dat betekent dat Findlay, Norden, Duffy, Lawrence en De Vries nu op de posities 3-7 rijden.

1:35:00 – De drie achtervolgende dames zien Lisa Norden aansluiten. Deze vier vrouwen rijden dus op de posities 3-6.

1:33:00 – Er staat behoorlijk wat op het spel vandaag; de winnares mag maar liefst 100.000 dollar bijschrijven.

1:25:00 – Er is sprake van een soort status quo. Knibb blijft haar voorsprong enigszins vergroten; Lucy Charles rijdt nu op twee minuten achterstand en het drietal Lawrence, Findlay en Duffy volgt op iets meer dan drie minuten. Het fietsonderdeel is net over de helft.

1:12:30 – De achtervolgende groep valt nu behoorlijk uit elkaar; Holly Lawrence, Paula Findlay en Flora Duffy zijn nu de eerste drie dames uit deze groep, maar toch rijden ze al op meer dan 2:30 minuut van Knibb. Sarissa de Vries rijdt twaalfde op 3:11 minuut.

56:00 – Knibb heeft één missie; een zo groot mogelijke voorsprong pakken. Indrukwekkend hoe ze in haar eentje wegrijdt bij alles en iedereen. Lucy Charles reed lek, maar kon heel snel haar race vervolgen.

Taylor Knibb rijdt op dit moment het hardst.

47:30 – Lucy Charles verliest snel tijd op Knibb, die nu al een voorsprong van dertig seconden heeft. De achtervolgende groep – bestaande uit Paula Findlay, Flora Duffy, Holly Lawrence, Fenella Langridge, Sara Perez Sala, Ellie Salthouse, Rebecca Clarke, Lisa Norden, Ashleigh Gentle én Sarissa de Vries – verliest ook wat tijd: 1:45 minuut achterstand na ongeveer 15 kilometer fietsen.

41:20 – Knibb wacht niet af en slaat een gaatje op Charles. De Amerikaanse gaat dus solo aan de leiding en heeft nu een voorsprong van vijf seconden. Ondertussen heeft Lotte Wilms de achtervolgende groep moeten laten gaan; ze ligt nu veertiende op 2:14 minuut. Dertig seconden voor haar rijdt de groep met Sarissa de Vries.

39:30 – Het tempo ligt bijzonder hoog: de dames rijden nu snelheden tussen de 47-49 kilometer per uur.

36:30 – Taylor Knibb zet alles op alles om het gaatje naar Lucy Charles te dichten en slaagt daar in. Van 20 seconden achterstand is ze terugkomen naar vijf seconden. Charles leidt de wedstrijd nog, maar zal bijna worden bijgehaald door Knibb. De achtervolgende groep volgt op anderhalve minuut.

Lucy Charles solo op de fiets aan de leiding.

30:00 – Op de fiets leggen de atletes zeven rondes af en wordt in totaal 80 kilometer gereden. Atletes die een ronde worden gelapt, worden uit de wedstrijd gehaald.

28:30 – In de achtervolgende groep kwamen onder andere Flora Duffy, Holly Lawrence en Imogen Simmonds uit het water. Ook de Nederlandse Sarissa de Vries en Lotte Wilms zaten daar goed bij.

27:01 – Na 27:01 minuut is het Lucy Charles die als eerste uit het water komt, op één seconde gevolgd door Taylor Knibb. Laatstgenoemde had echter een slechte wissel en verloor daar behoorlijk wat tijd op Charles, die dus in haar eentje vertrok op de fiets.

21:20 – Terwijl de twee koploopsters alweer richting het einde van het zwemonderdeel gaan, trekt Lotte Wilms in derde positie een grote achtervolgende groep aan.

13:50 – Lotte Wilms beleeft een prima start van de race: halverwege het zwemonderdeel komt de Nederlandse topatlete als derde door, op 31 seconden achterstand.

13:12 – De twee koploopsters leggen de eerste kilometer in 13:12 af. Het is duidelijk dat ze zo hard mogelijk willen zwemmen vandaag.

Lucy Charles voert het veld aan.

6:00 – Het zwemtempo van Lucy Charles is indrukwekkend. Vrijwel niemand kan haar volgen, zelfs de specialisten op de korte afstand niet. Alleen Taylor Knibb houdt aansluiting.

3:30 – De atletes zwemmen vandaag 2 kilometer, fietsen 80 kilometer en lopen 18 kilometer.

1:00 – Na één minuut in het water is Lucy Charles al meteen weg en dus pakt de Britse de leiding. Lotte Wilms volgt goed.