Geen sterk bezette profvelden, maar evengoed een mooie strijd: Ironman 70.3 Campeche is afgelopen nacht gewonnen door de Tomas Rodriguez Hernandez en Cecilia Sayuri Ramirez Alavez. Beide Mexicanen bleven daarmee de grootste favorieten voor de overwinning voor en bezorgden een thuisoverwinning aan de toegestroomde Mexicaanse fans.

Beide atleten wonnen met een duidelijke marge. In het geval van Hernandez – in de mannenrace dus – werd die marge pas tijdens het lopen opgebouwd. In T2 ging Oostenrijker Michael Weiss nog aan de leiding, die op dat moment meer dan een minuut voorsprong had op zijn Mexicaanse achtervolger. Al in de eerste kilometers wist Hernandez echter zijn achterstand goed te maken en om te buigen in een voorsprong. Hij won de race uiteindelijk in 3:56:35 en bleef Weiss daar ruim vijf minuten mee voor: 4:01:45. De Fransman William Even werd derde in 4:08:07.

Ook de uiteindelijke winnares bij de vrouwen, Ramirez Alavez, maakte een inhaalslag tijdens het lopen. Zij kwam als vijfde T2 binnen en had toen een achterstand van 4:31 minuut op de Amerikaanse dames Rachel Olson en Laura Mathews, maar ook Cecilia Perez (+1:14) en Fiona Moriarty (+3:05) lagen nog voor de Mexicaanse. Ramirez Alavez liep echter overduidelijk het snelste en trok zo de overwinning naar zich toe in een tijd van 4:37:40. Olson werd tweede in 4:41:38 en Alette Gonzalez, ook na een mooi inhaalslag, werd derde in 4:42:19.

Nationale favorieten winnen Ironman 70.3 Campeche (Foto: Facebook Ironman Mexico)