Tussen een behoorlijk imponerend veld – er stonden verschillende topatletes van wereldklasse aan de start – heeft Lotte Wilms afgelopen nacht een fenomenale race gedraaid; de Nederlandse maar in Australi√ę woonachtige atlete kwam na 4:07:41 uur over de streep en won daarmee Ironman 70.3 Geelong.

Afgelopen jaar won Wilms ook al Ironman 70.3 Sunshine Coast en vandaag zette ze haar ‘winning streak’ dus voort. Ze begon haar race meteen lekker, want na het zwemmen had ze al een voorsprong van een dikke minuut, onder andere op Ellie Salthouse, Stephanie Demestichas , Ai Ueda, Grace Thek en Amelia Watkinson.

Op de fiets had Wilms niet per definitie heel veel moeite om haar voorsprong te behouden; Watkinson was de eerste vrouw die halverwege volgde, maar had toen wel een achterstand van bijna twee minuten. Salthouse volgde als derde, maar keek al tegen een achterstand van bijna vier minuten aan. Aan het einde van het fietsen waren de verschillen alleen maar groter geworden; Watkinson volgde op een kleine drie minuten, terwijl Salthouse nog steeds derde lag, maar wel naar bijna tien minuten achterstand was teruggevallen.

Ook tijdens de run verslapte Wilms niet; sterker nog, haar voorsprong werd groter en groter. Toen ze na 4:07:41 uur het finishlint omhoog mocht tillen, was het even wachten voor Watkinson na 4:11:17 uur tweede werd. Salthouse verloor tijdens de run haar derde plaats; die ging naar Thek, die finishte na 4:15:45 uur.