Na een toch al prachtig seizoen – dat natuurlijk nog in volle gang is – waarin Lotte Wilms onder andere al derde werd bij Ironman 70.3 Geelong en ook derde bij Ironman Texas, heeft de Nederlandse maar in Australië woonachtige topatlete er zojuist nog eens een schepje bovenop gedaan door tweede te worden bij Ironman Cairns. Een slot voor het WK Ironman in Nice had Wilms al te pakken, maar ze bevestigt met haar klassering van vandaag voor de zoveelste keer dat ze daadwerkelijk op het allerhoogste podium thuishoort.

Dat was meteen alweer duidelijk na het zwemonderdeel, waar Wilms zoals wel vaker de snelste tijd noteerde: 52:46. Toch lag Wilms toen niet los, want als ze omkeek, zag ze direct in haar voeten Rebecca Clarke en Lauren Brandon. Daarachter was een gat van ruim 2:30 minuut naar Hannah Berry en Radka Kahlefeldt (+3:16) volgde op iets grotere achterstand. Titelverdedigster Kylie Simpson liep grotere averij op en volgde op een haast onvoorstelbare achttien minuten achterstand.

Op de fiets bleven de drie koploopsters lange tijd bij elkaar, tot Clarke na iets meer dan 100 kilometer de eerste scheurtjes begon te vertonen. Niet veel later verloor ze de aansluiting met Wilms en Brandon en vanaf dat moment ging het ook ineens hard, want binnen een paar kilometer verloor Clarke meer dan een minuut en dat zou gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel ook alleen maar verder – en harder – oplopen. Wilms en Brandon keken natuurlijk niet meer achterom, bleven met elkaar rijden en kwamen uiteindelijk ook gezamenlijk in T2 aan.

Beide koploopsters begonnen hun marathon met een voorsprong van 1:16 minuut op Berry, die in de laatste kilometers van het fietsen wat dichterbij was gekomen en dus ook voorbij was gegaan aan Clarke, die op haar beurt veel minuten aan haar broek had gekregen en met negen minuten achterstand aan de run begon.

Tijdens het hardlopen gingen Brandon en Wilms even gelijk op, maar al snel bleek dat Brandon niet met de Nederlandse mee kon. Tegelijkertijd werd bijna even snel duidelijk dat het Berry was die naar voren liep en de aansluiting met Wilms vond, en zo gingen de twee vrouwen na tien kilometer zij aan zij in de strijd om de overwinning. Helaas voor Wilms moest ze echter niet veel later haar meerdere erkennen in Berry, die haar voorsprong langzaam maar zeker zag groeien en uiteindelijk ook naar de overwinning liep.

Berry won de race in een tijd van 8:44:31. Wilms werd tweede in 8:46:53 en Simpson, die dus achttien minuten achterstand had na het zwemmen, werd uiteindelijk derde in 8:50:12.