Het lijkt vrijwel een zekerheidje wanneer Lotte Wilms ergens aan de start staat: de Nederlandse gaat weer terug naar huis met een medaille. Afgelopen nacht – Nederlandse tijd – was het ook weer raak, want na een mooie race waarin ze lang aan de leiding lag, werd Lotte Wilms derde bij Ironman 70.3 Geelong.

Maar liefst vijf voormalige winnaressen stonden er aan de start in Geelong, waaronder Wilms zelf, en dus wachtte er op papier een ongekend spannende strijd. En spannend werd het ook, alhoewel Wilms een groot gedeelte van de wedstrijd aanvoerde. Zoals eigenlijk altijd kwam ze als eerste uit het water: na 22:51 minuut om precies te zijn en op dat moment had ze een voorsprong van 24 seconden op de Australische Aleisha Wesley en 29 seconden op de Belgische Hanne de Vet. Andere favorieten als Grace Thek, Radka Kahlefeldt, Ellie Salthouse en Hannah Berry volgden op iets meer dan een minuut.

Op de fiets werd hard gereden, maar toch kon Wilms niet voorkomen dat De Vet al vrij snel bij haar aansloot en, misschien nog wel gevaarlijker, Salthouse steeds dichterbij kwam. Halverwege het fietsonderdeel gingen de Nederlandse en Belgische topatletes samen aan de start, maar bleek Salthouse toch weer iets meer moeite te krijgen: aanvankelijk was haar achterstand tot ongeveer een halve minuut geslonken, maar nu begon deze achterstand toch weer op te lopen. Ondertussen vond Wilms het ook wel goed geweest met het gezelschap van De Vet, want in de tweede helft van het fietsonderdeel ging ze er toch weer solo vandoor en uiteindelijk keerde ze ook in haar eentje terug in de wisselzone. De Vet volgde een klein minuutje later en Salthouse bijna twee minuten. Ook Berry en Thek hadden nog een goede aansluiting met iets meer dan twee minuten achterstand.

Tijdens het lopen bleek voor Wilms echter al snel dat ze vandaag niet was opgewassen tegen de snelste vrouwen. Ook al werd haar voorsprong op De Vet groter, liep Salthouse haar achterstand juist haast verbluffend snel dicht en al na een paar kilometer was zij de nieuwe leidster in de wedstrijd. Tot de finish zou dat niet meer veranderen. Ook Thek had aanzienlijk minder dan de eerste helft van het looponderdeel nodig om haar twee minuten goed te maken en zo bleek het podium toen al bezegeld.

Salthouse won de wedstrijd in 4:07:18, Thek werd tweede in 4:08:16 en Wilms derde in 4:10:22.

De mannenrace werd gewonnen door Sam Osborne (3:41:26). Tom Bishop (3:41:38) en Henrik Goesch (3:42:36) maakten het podium compleet.