Gisteren leken ze heel dichtbij de prestigieuze overwinning van de Grand Raid XL, maar na vandaag moeten Geert van Kuijk en Koen de Leeuw erkennen dat de Belgen Kris Henderieckx en Kris Coddens toch sneller waren. Na twee dagen vol prachtig crosspektakel in de Belgische Ardennen wordt de balans van de Grand Raid XL opgemaakt.

Vandaag – zondag – vond ‘alleen’ de Grand Raid zelf plaats: 3 kilometer kajakken, 24 kilometer mountainbiken, 8 kilometer trailrunnen, 11 kilometer mountainbiken en 4 kilometer run&bike. Deze afstanden worden dus in duo’s/teamverband afgelegd, maar de echte bikkels die aan het Grand Raid XL klassement meededen, hadden er gisteren ook al 21 kilometer mountainbiken en 11 kilometer trailrunnen op zitten. De Nederlanders Van Kuijk en De Leeuw deden dat toen het snelst, waren op beide onderdelen het eerste team en verdedigden vandaag, bij aanvang van de wedstrijddag, uiteindelijk een voorsprong van net geen 45 seconden op Henderieckx en Coddens.

Het waren echter de twee Belgen die vandaag tijdens de Grand Raid overduidelijk de snelste benen hadden en hun achterstand op de Nederlanders ombogen in een ruime voorsprong; zij hadden 3:35:22 uur nodig voor de 3 kilometer kajakken, 24 kilometer mountainbiken, 8 kilometer trailrunnen, 11 kilometer mountainbiken en 4 kilometer run&bike en pakten daarmee een marge van ruim veertien minuten op Van Kuijk en De Leeuw, die na 3:49:52 derde werden.

Overall wonnen Henderieckx en Coddens de Grand Raid XL in een tijd van 5:39:50, terwijl Van Kuijk en De Leeuw na 5:53:36 de klok van het overall klassement wisten te stoppen en zo tweede werden. Belgen Tom Cockaerts en Floris Huyben werden overall derde in 5:56:10.