De Britse Lucy Byram heeft zojuist de vrouwenrace bij Clash Miami gewonnen. Opvallend detail: de wedstrijd heeft wel eens een sterker deelnemersveld gekend, maar het maakt de zege van Byram niet minder mooi. Na een onderling duel met Sara Perez Sala – die halverwege het fietsen niet meer kon bijbenen – en Sif Madsen, bleek Byram koelbloedig genoeg om de wedstrijd op haar naam te schrijven.

Het lag volledig in de lijn der verwachting dat het zwemonderdeel aangevoerd zou worden door Sara Perez Sala en dat gebeurde dan ook: de Spaanse had haar 1700 meter zwemmen er na 21:38 minuut op zitten en had toen nog maar vijf vrouwen binnen een minuut volgen; Pamella Oliveira (+00:28), Haley Chura (+00:46), Sif Madsen (+00:47), Grace Alexander (+00:50) en Lucy Byram (+00:53). Daarachter volgden nog een stuk of tien vrouwen, maar die gaven toen al drie of meer minuten toe.

Op de fiets – 63 kilometer in totaal – bleek al snel dat Sala, Madsen en Byram de beste fietsbenen hadden. Zij namen met z’n drieën de leiding in de wedstrijd en zagen hun voorsprong op de achtervolgsters groter worden: halverwege het fietsonderdeel was die al opgelopen tot anderhalve minuut. Vanaf dat moment begon Madsen echt gas te geven en toen de Deense dat deed, begon ook Perez Sala te kraken; zij kon het tempo niet bijhouden en begon steeds meer terrein te verliezen. Zeker in de slotfase ging dat nog hard, want toen Madsen en Byram in T2 terugkwamen, was hun voorsprong opgelopen tot 2:19 minuut op Perez Sala. Chura en Oliveira volgden op vijf minuten als vierde en vijfde vrouw.

Tijdens de run was het vooral de vraag of de jonge Madsen opgewassen was tegen de eveneens jonge maar iets meer ervaren Byram. Toch bleek al in de eerste kilometers dat Byram net een beetje meer energie over had – of in ieder geval beter liep – want na ongeveer twee kilometer zag ze de kans om een voorsprong te pakken en die bleef langzaam maar zeker groeien. Halverwege de run van bijna zeventien kilometer had Byram een voorsprong van 40 seconden op Madsen te pakken. Oliveira volgde op dit punt als derde en had een achterstand van bijna drie minuten.

In de tweede helft van de run veranderde er niks meer in de posities van de top drie, behalve dan dat de verschillen hier en daar groter dan wel kleiner werden. Byram won de race uiteindelijk in 2:59:16. Madsen werd tweede op 1:16 minuut achterstand en Oliveira complementeerde het podium op 2:21 minuut.