Hij hoopte zijn topklassering van vorig jaar – hij werd toen vierde bij Clash Miami – minimaal te evenaren en liever nog te verbeteren, maar Youri Keulen moet vandaag genoegen nemen met een zesde plaats bij de sterk bezette wedstrijd in Amerika. Juist omdat de wedstrijd zo sterk bezet is, is die zesde plaats een klassering om zeker trots op te mogen zijn.

Het was voor Keulen de eerste wedstrijd van het seizoen en hij begon meteen goed. Snelste zwemmer over de 1700 meter was Jurgen Gundersen (19:46 minuut) en daarachter kwamen mannen als Daniel Baekkegard, Maximilian Sperl, Thomas Bishop, Jason West en Sam Appleton uit het water, voordat Keulen als tiende richting zijn fiets mocht: hij had op dat moment slechts 32 seconden achterstand en grote namen als Jesper Svensson, Kieran Lindars, Andy Starykowicz en Sam Long zaten achter hem.

Op de fiets was het Thomas Bishop die de turbo leek aan te zetten en in zijn eentje de leiding nam, terwijl Keulen zich omringd zag door verschillende topatleten, maar toch zijn achterstand steeds een klein beetje groter zag worden. Dat was niet omdat er in de groep niet hard werd gereden, maar vooral omdat Bishop nóg harder reed en echt geen grenzen leek te kennen. Halverwege de iets meer dan zestig kilometer op de fiets had Bishop in zijn eentje een voorsprong van ruim een minuut op Baekkegard en David McNamee en daarna volgde, op ongeveer anderhalve minuut, een groepje met Svensson, Appleton, Jason West, Sperl en ook Keulen.

Die situatie bleef behoorlijk lang ongewijzigd, maar in T2 was er toch weer een heel ander beeld. Het was nog steeds Bishop die oppermachtig aan de leiding ging, maar zijn voorsprong was inmiddels uitgegroeid tot 2:12 minuut op Baekkegard, een sterk naar voren gereden Sam Long en ook McNamee. Keulen volgde als vijfde, maar had toen een achterstand van drie minuten. In zijn kielzog reden Svensson en Appleton ook T2 binnen.

Tijdens de run ontstond een bijzonder spannend tafereel, waarbij Bishop streed voor wat hij waard was, maar langzaam maar zeker steeds meer mannen dichterbij zag komen. Met nog vijf van de zestien kilometer lopen te gaan, was het West die dat nog het voortvarendst deed: hij lag toen nog maar 32 seconden achter en leek een serieuze gooi te doen naar de overwinning. Daarachter volgden Baekkegard, McNamee en Long op één tot anderhalve minuut en daar weer achter was het Keulen, die eigenlijk de hele run op een zesde positie liep, sterk standhield maar tegelijkertijd het gat naar voren niet kon dichten. Keulen kwam door met 2:19 minuut achterstand en liep feitelijk in niemandsland, want ook achter hem zat een gat van meer dan een minuut op de eerstvolgende atleten.

In de slotfase ging het inderdaad nog mis voor Bishop; West kwam vlak voor het einde langszij en won de wedstrijd uiteindelijk in 2:35:32. Bishop pakte nog wel het zilver in een tijd van 2:36:08, terwijl Baekkegard met het brons naar huis ging in een tijd van 2:37:04. Keulen handhaafde zich ook in de slotfase op de zesde plaats en finishte in een tijd van 2:39:03.