Een mooi ingedeeld looponderdeel leverde Luna de Bruin zojuist een prachtige vierde plek op tijdens de Europe Triathlon Junior Cup Quarteira. De wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse Helena Estradé Moragas, die in de laatste meters de Engelse Lizzy Edge versloeg. Met de Engelse Bethany Cook was het podium compleet. De andere Nederlandse dames – Sonja de Koning, Aniek Mars, Merel Veltman en Tamar Veltman – finishten buiten de top tien.

Er waren dan wel een paar snelle zwemmers bij, toch wist niemand de groep definitief op te breken na dit eerste onderdeel. Zo vormde zich op de fiets een groep met zo’n 25 atleten, waaronder De Bruin, Merel Veltman en De Koning. Een aantal Spaanse en Engelse atleten waren constant voorin de groep te vinden om daar het zware werk te verrichten. Ze slaagden er dan wel in de groep zo af en toe op een lint te krijgen, toch wisten atleten de aansluiting te houden en zo dunde de grote kopgroep niet uit. Doordat de groep flink gas bleef geven, kwam de achterliggende groep tijdens het fietsonderdeel op ruime achterstand te liggen.

Eenmaal aangekomen in T2, had Edge binnen no-time haar fiets aan de kant gezet en schoenen aangetrokken. De atlete sprintte er snel vandoor. Daarachter zette een groep van zeven atleten de achtervolging in. Met succes, vooral voor Estradé Moragas, die na enkele minuten de koppositie van Edge overnam. Ondertussen kwam De Bruin hard opzetten en baande ze zich steeds verder een weg naar voren. Nadat ze wat afvallers van het groepje van zeven bijhaalde – en later achter zich liet – kwam ze op een vierde plek te lopen.

Edge zag aanvankelijk Estradé Moragas dan wel aan zich voorbij komen, toch hield ze sterk stand en perste ze er met het zicht op de finish nog een knappe eindsprint uit. Zo spande het erom tussen de Spaanse en Engelse atlete. Met een lichaamslengte voorsprong was het uiteindelijk Estradé Moragas die er met deze zege vandoor ging. Edge pakte een tweede plek, de Engelse Bethany Cook werd derde en De Bruin finishte knap vierde.

Sonja de Koning behaalde een zestiende plaats, Merel Veltman kwam als 20e over de streep, Aniek Mars werd 26e en Tamar Veltman moest tijdens het looponderdeel haar race staken.

Het verslag van de mannenrace vind je hier.

De Bruin net nadat ze een paar tegenstanders achter zich had gelaten en richting de vierde plek liep. (Foto: 3athlon.nl)